Vinexperten reder ut sex myter om alkohol

Vad är egentligen sant och falskt när det kommer till vin? Hällde Systembolaget verkligen kräkmedel i vin för att folk inte skulle dricka för mycket? Experten och Vinlivs chefredaktör reder ut begreppen.

Vin i box är inte samma vin som samma vin i flaska.

Sant och falskt. Den enda skillnaden är att man möjligen svavlar vinet i boxen lite mer för att förhindra oxidering som uppstår när vinet kommer i kontakt med luft. Annars måste det vara samma.

Tidigare hällde Systembolaget kräkmedel i vin för att folk inte skulle dricka så mycket.

Det är ju ganska lätt att förstå hur den här vandringsmyten uppstår. Men nej, det är falskt. Det vore ju rent av kriminellt att blanda ut ett livsmedel med gift.

Viner på Malbec ger en kraftigare baksmälla.

Falskt. Man kan tro att huvudvärken blir värre om man dricker att tungt rött vin med strävhet. Men det finns bara en anledning till baksmällan och det är mängden alkohol man får i sig. 

Systembolaget stoppade försäljningen av ett visst öl för att alkoholen ökade i flaskan?

Sant. Det hände för över 20 år sedan då öl över 5,6 procent alkohol var förbjudet att sälja i Sverige. Ett belgiskt öl efterjäste i flaska och hamnade då över gränsen. Systembolaget plockade bort ölet efter ett tips från en konkurrent till den leverantör som importerade ölen.

Rosévin tillverkas genom att rött och vitt vin blandas.

Om du är i Champagne har du rätt att blanda ut ditt vita vin med lite rött. Numera även i Veneto där proseccon tillverkas. Men ingen annanstans. Alltså falskt.

I vissa viner tillsätter man doft-, smak- och färgämnen.

Falskt. Det får man helt enkelt inte om det fortsättningsvis ska kallas för vin.  Om man nu skulle tillsätta andra ämnen än druvor, kallas det smaksatt vin. Och det är en helt annan sak.


Vinliv tipsar!

Ecoltura Spago

Rött, soldränkt vin från Apulien i södra Italien på de lokala druvsorterna i hållbart box-format. Perfekt till bästa pastan!

Mustigt, solvarmt rött vin med kryddiga toner, smakintensivt, medelfylligt med både mocka och kakao, mjuk strävhet som ger vinet en fin balans.

Det här vinet dricker jag gärna till en smakintensiv pastarätt, gärna med grillad aubergin och soltorkade tomater eller till en vegetarisk gryta med massor av örter.

Johan Franco Cereceda

Nr. 50386 • 259 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.