Vilken dryck blir man minst bakis av?

Nu avlöser julfesterna varandra och då kommer frågorna till Vinlivs redaktion som ett brev på posten. Bland annat vilken dryck blir man minst bakis av. Vinliv reder ut begreppen.

Ångrat intaget av alkoholen från kvällen innan? Tänkte väl det. Du är ju heller knappast ensam. I synnerhet nu, när glöggmingel, julfester och annat festande kan ställa till det. Dagen efter.

Så, vilken dryck blir man alltså minst bakis av, frågar Martina i Stockholm. Eller mest?

Många hävdar att det är lagrad sprit som ger den värsta baksmällan då ämnet metanol som är en biprodukt som uppstår i tillverkningen av mörkare spritdrycker kan stanna kvar i kroppen även när själva alkoholen försvunnit. Här ska bourbon och whisky vara värst. Åtminstone enligt ryktet.

Den sprit som ger minst ångest dagen efter är den sprit som är renast, alltså vodka. Bourbon som tillverkas av majs sägs ha 37 gånger så mycket föroreningar som just vodka.

Andra vita spritsorter är ungefär lika skonsamma (nåja) som just vodkan.

På vinsidan ska man möjligen se upp med fatlagrade röda viner då tanniner utvinns ur eken och något som kan ställa till det för den överkänsliga.

Mousserande vin är ju känt, bland annat, för att ge en snabbare berusning. Det beror på att bubblorna öppnar upp andra magmunnen och alkoholen därmed når blodet i kroppen tidigare. Därför blir man aldrig bakis av champagne. Sägs det. Nej, man hinner inte, man konsumerar troligen fortfarande alkohol när bakiskänslan borde sätta in.

Den som dricker både vin och sprit, säger den urbana legenden, råkar alltid ut värst. Ja, kanske. Men det är troligen för att man helt tappar kollen på vad och hur mycket man druckit.

Alltså?

Det är mycket enklare än man kan tro. Det handlar framför allt om den sammanlagda konsumtionen av alkohol. Den sätter avgörandet. Inte vare sig märken, sorter eller pris på flaskan.

Det går liksom inte att skylla ifrån sig.

Ska man helt undvika dagen efter-symtom, ska man alltså dricka alkoholfritt.

Men hur kul är det?

Visste du…

att utombordare är ett gammalt svenskt begrepp för baksmälla? Andra synonymer är betongkeps, kopparslagare, bakis, dagen efter, krapula, ont i håret, duven, bakad, bakisskakis, mammig, ömtålig, kvav och skör.
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.