Ingredienser du troligtvis inte visste att du äter

Ibland kan det vara ganska skönt att inte veta vad man stoppar i sig, och låter du bli att läsa på mat- och godisförpackningarna så är du knappast ensam. Sanningen är att många maträtter och snacks innehåller en hel del ingredienser som skulle få dig att höja på ögonbrynen.

Brukar du ha för vana att äta ull, sågspån eller människohår? Du skulle troligtvis svara nej på den frågan och må smått illa vid blotta tanken. Det kan dock vara så att du fått i dig samtliga av dessa ingredienser utan att veta om det. Mat- och godisproducenter har en förmåga att vara riktigt kreativa när det gäller att locka kunder och hålla varorna fräscha så lång tid som möjligt.

Ull

Har du tuggat tuggummi så har du faktiskt tuggat på ull. Lanolin är ett fett som finns i ull, och det används flitigt i tuggummi för att få fram den där tuggvänliga konsistensen.

Sågspån

Fibrer är enormt bra för våra magar och allt fler människor vill ha fiberrika rätter på restaurang såväl som i hemmet. Vissa snabbmatskedjor väljer dock att lösa problemet genom att tillföra sågspån i maten. Strimlad ost är ett exempel på en vara som relativt ofta innehåller sågspån.

Människohår

Har du köpt fabriksbakat bröd någon gång? Då kan det hända att du fått i dig L-cystein, vars uppgift är att hålla brödet fräscht där det ligger på hyllorna. Ämnet utvinns vanligtvis ur människohår, men smarta tillverkare brukar kalla det för degbalsam.

Sekret från bävrars anus

Bäverolja används ofta av jägare för att locka till sig skogens djur, och även människan sägs tycka att doften är riktigt angenäm. Således förekommer denna magiska olja i en del glassdesserter. Risken är dock inte stor att du ätit en sådan dessert, då ingrediensen är riktigt dyr och förekommer oerhört sällan numera.

Källa: littlethings.com

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.