5 bästa vulkanvinerna på Systembolaget

Blått vin, veganskt, bio eller eko, orange, kanske pet nat, natur eller alkoholbefriat. Vin har aldrig sett maken till mångfald som våren 2021. Och mitt i alla detta hittar vi underbara vulkanviner.

Säg Etna och alla som gillar vin får något drömskt i blicken. Härifrån kommer nämligen viner som idag slår världen med häpnad, inte minst vinälskare i Sverige. Alla vill ha, alla hyllar och alla längtar efter mer.

Nu är ju inte viner från vulkanområden på något sätt nytt. Men de har blivit bättre än någonsin och i takt med att många vinkonsumenter söker det annorlunda, har turen kommit till vulkaner. Alla är vi olika fast på samma vis, som Bo Kaspers Orkester formulerade det.

Udda druvor

Etna är ett exempel som fått ett oerhört uppsving. Många producenter gör fantastiska viner på udda druvor dessutom, också något många vinälskare är på jakt efter.  Sedan ser vi att vin från Kanarieöarna, på tropiska breddgrader, börjat uppmärksammats. Inte för sina bleka, halvtorra viner öborna gärna dricker, utan för de som odlas på hög höjd, i vulkanisk jordmån. 

Hela ögruppen är ju fylld av vulkaner, så det kanske bara var en tidsfråga innan det blev på modet.

Pinot-familjen

Ett sedan tidigare närmast klassiskt område är Kaiserstuhl i Baden i södra Tyskland. Här ligger druvodlingarna omkring en vulkan där jordmånen består av lössjord och vulkaniska stenar som ger vinerna en specifik karaktär. Vinerna tillverkas på hela Pinot-familjen, vitt på Blanc och Gris och rött på Noir. 

Santorini är ett annat område som idag verkligen fäst sig på vinkartan. Denna sagolikt vackra ö har också mycket intressant vin att erbjuda, vitt på huvudruvan Assyrtiko som ibland kompletteras med två andra lokala druvor: Aidani och Athiri.

Hawaii-vin

Men även om vi tar höjd och lämnar Gamla världen ser vi att det här med vin från vulkanisk mark existerar även i exempelvis USA. Både på Hawaii (!) och i Kalifornien förekommer vin där man skördat druvor från vulkanisk mark. Det kanske mest kända är Lake County i Kalifornien där det odlas kring berget Mount Konocti.

Kännetecknande för vulkaviner är en egenartad karaktär, ofta markerad frisk ton, lite mineralisk med fräsch frukt och fin struktur.


5 bästa vulkanviner


Mandrarossa Etna Bianco, 2018, nr 73641, 189 kr (ordervara)

Vitt vin från Sicilien med fint utvecklad frukt, inslag av fläder, ananas, citrus, aningen mineralisk med toner av passionsfrukt, lime med medellång, mycket frisk eftersmak.


Assyrtiko by Gaia Wild Ferment, 2018, nr 99751, 279 kr

Vitt från den grekiska ön Santorini på huvuddruvan Assyrtiko, ett vin med mycket frisk smak, fatkaraktär, inslag av smör, nötter, noisette, citrus, gula, friska äpplen och lång eftersmak.


Alta Mora Etna Rosso, 2017, nr 2374, 179 kr

Härligt djup i detta röda vin från Sicilien på druvan Nerello Mascalese med inslag av röda bär, smultron, jordgubbar, frisk syra, välstrukturerat och med liten örtig ton och inslag av choklad.


Candio Suertes del Marqués, 2017, nr 90125, 298 kr

Mycket spännande rött vin från Valle de la Orotava på Teneriffa med tydlig julkryddig ton, inslag av blåbär, smultron, mineral, kryddor, lätt rökig, stenig karaktär och fin balans i avslut.


DeAetna Terra Costantino, 2019, nr 2400, 159 kr

Urtypiskt rött från Etna med jordgubbar, röda körsbär, hallon, kryddor, clementin, fatton och en fin balans i frisk stil och medellång, fräscht avslut.


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.