Den svåra konsten att leva på (fall)frukt

Den som lever på endast frukt, även frön, bär och nötter från växter, kallas för frukterian. Då det botaniskt och vetenskapligt sett inte finns något som heter grönsak är det vi vanligen räknar som grönsaker i själva verket frukter, exempelvis tomat, paprika, avokado och gurka.

Vanligen äter frukterianer endast frukt som växer ovan jord. Men det finns de som endast äter av den frukt som redan fallit eller som av naturen snart kommer att falla. Orsakerna till valet om att vara frukterian kan grunda sig i bland annat etiska, politiska, hälsomässiga eller kulturella skäl.

5 knytnävsstora portioner

Enligt livsmedelsverket är 500 gram en rimlig mängd frukt att äta dagligen, omkring fem knytnävsstora portioner. Huruvida frukterna, och grönsakerna så som vi oftast ser dem, är färska, frysta, tillagade, torkade eller inlagda spelar inte så stor roll. 

Färska och frysta produkter skiljer sig inte åt annat än att de fräska med stor sannolikhet smakar godare medan de frysta håller längre och minskar risken för matsvinn. 

Konsten att tillaga frukt

Att tillaga frukt påverkar näringsinnehållet å ena sidan så att vattenlösliga vitaminer kan minska om kokvattnet slängs bort, å andra sidan är det flera näringsämnen som blir mer tillgängliga då frukterna värms upp. 

När frukt torkas eller är inlagd kan vissa näringsämnen öka och andra minska.

Omdebatterad fruktdiet

Huruvida man faktiskt kan leva på enbart frukt är omdebatterat. Det finns de som menar att de hittat en mer hälsosam och hållbar livsstil sedan de övergått till att enbart äta frukt. 

Ökad energi, förbättrad matsmältning och kognition är några av de omnämnda fördelarna. Andra menar att dieten, som är aningen mer begränsad än den för exempelvis en vegan, kan innebära ökade risker för bristsjukdomar då flera näringsämnen är svåra att få en tillräcklig mängd av för den som enbart äter frukt.¨

Diet med en rad förbehåll

En frukterisk diet är baserat på detta därför inte lämplig för yngre personer, och definitivt inte för barn. För människor med diabetes är en diet på enbart frukt (som innehåller mycket socker) dessutom direkt livsfarlig.

Så det där med att leva på enbart (fall)frukt är kanske inte en så god, eller sann, idé trots allt…

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.