Penne alla vodka – perfekt för hela familjen

Penne alla vodka, för oss svenskar gissningsvis mer känd som vodkapasta, är en pastarätt innehållande, precis som namnet indikerar – vodka. Givetvis inte bara vodka, men det är med stor sannolikhet en bidragande faktor till att rätten tillagas frekvent i hemmen och säljer som smort på restaurangerna.

Trots att maträtten är en modern klassiker, populär i Italien och USA sedan 80-talet, är den gissningsvis för många relativt ny men numera ändå ikonisk och väletablerad.

Recepten varierar något, men bland de viktigaste och återkommande ingredienserna finns (förutom vodka och penne pasta) grädde, tomatpuré, vitlök, olivolja och lite kryddor på det.

Vodkapasta går snabbt att tillaga. För fyra portioner behöver du följande:

  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tomatpuré (eller krossade tomater)
  • ½ tsk chiliflakes
  • ½ dl vodka
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar
  • penne pasta (eller valfri sort)
  • parmesan och basilika till servering är pricken över i!

Gör så här:

Hacka vitlöken och fräs den i oljan tills den fått lite färg. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes. Fräs i några minuter (ca 5 min) på medelhög värme. Om du har och vill blanda i några tomater är det rätt tillfälle nu! Häll därefter i vodkan och låt det hela koka i någon minut. Rör ner grädden, låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.

Parallellt kokar du penne-pastan enligt anvisning. När pastan kokat klart häller du av pastavattnet men spar omkring 1-2 dl.

När pastan liksom vodka-gräddsåsen är färdiga ska dessa röras ihop. Tillsätt lite pastavatten i taget och rör tills du uppnått önskas konsistens. Toppa därefter med parmesan och basilika, antingen direkt i kastrullen eller på uppvärmda tallrikar. 

Finns det barn eller gravida vid bordet? Worry not! Vodkan bidrar till en spännande smakbrytning men alkoholhalten kokas bort. En perfekt matupplevelse för hela familjen!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.