Publicerat 27/9 - 2021

Supergoda empanadas – och bästa rödvinet till

Empanadas är piroger med fyllning och finns i Spanien, Portugal och Latinamerika. I det här receptet är våra empanadas fyllda med het köttfärs. Men det går minst lika bra att göra en vegetarisk version med spenat och fetaost. 

Pirogerna är lättlagade och blir lika goda i matlådan på utflykten som på buffébordet. Ska de ätas vid ett senare tillfälle? Förvara dem i aluminiumfolie i kylen och värm upp i ugnen när det är dags att äta dem. 

Smaklig!

Ingredienser (13 stycken)

Fyllningen

  • 1 gul lök
  • 250 g nötfärs
  • 1 paket fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 msk smör
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilflakes
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • Salt och peppar efter smak

Pirogdegen

  • 2 dl vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg att pensla med

Gör så här:

1. Värm vattnet i en kastrull så att det blir fingervarmt. Blanda vetemjöl, smör och salt i en skål. Ta av vattnet från plattan och häll över vetemjölsmixen. Blanda i äggulan. Arbeta snabbt ihop till smidig deg. Lägg i skålen och låt vila cirka 20 minuter i kylen. 

2. Hacka vitlök och gul lök och stek i smör. Tillsätt köttfärs och kryddor och stek på medelhög värme i ungefär 15 minuter. 

3. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut degen ur kylen och dela i 13 bitar. Kavla ut och stansa ut så att degplattan blir rund. Lägg i köttfärsen och fetaosten i mitten av plattan. Vit över degens kant så att pirogen blir till en halvmåne. Du kan gaffla kanterna för att degen ska sitta ihop.

4. Lägg bakplåtspapper på en plåt och för över pirogerna till den. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i 10 minuter. Servera direkt med en god sallad och chilisås. 

5. Servera med ett glas rött, aningen svalt, i djup kupa. Qué approveche!


Vinliv tipsar!

150+1 Barbera Piemonte

Härligt fruktigt rött vin från Piemonte på druvan Barbera som betraktas som regionens favorit, i synnerhet till den italienska maten.

Vinet har en fin balans, markerad fruktig karaktär med inslag av mörka körsbär i lättare stil, aningen salvia, saltlakrits, mörka bär med medellång eftersmak i drickvänlig stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en gryta på kyckling och kikärtor och bladspenat eller till grillade auberginer som serveras med, olivolja, riven parmesanost och rostade rotfrukter.

Nr. 52915 • 99 kr