Så enkelt fixar du din egen vinprovning

Gillar du vin men vill ta dina kunskaper till en ny nivå? Då ska du gå på vinprovning. Eller kanske ännu hellre: hålla din egen, för dig och några likasinnade vänner. För det är mycket lättare än du tror. Vinliv tipsar. 

Vinintresset har aldrig varit så stort som det är nu. I Sverige. Och det ökar för varje dag. Vinutbildningar säljer slut, kurser om vin poppar upp som kantareller en lycksalig höstdag och alla vill veta mer. Om vin., Om att kombinera. Om druvor.

Men att gå på vinprovning är för många lita laddat. Tänk om jag säger fel. Tänk om jag gillar det billigaste vinet. Eller säger att det smaka blåbär. När det smakar hallon? Jo tack, den finns en ängslan. Tyvärr. Något vi måste råda bot på.

Och det gör vi bäst genom att själv ha en vinprovning. För det är superenkelt. Och minst lika kul.

Det du behöver är följande:

• Fyra glas till varje deltagare

• En spottkopp till varje deltagare

• Ett A4-papper som underlägg per deltagare

• En penna per deltagare för eventuella anteckningar

• Fyra olika flaskor vin (tänk på att en flarra vin räcker till 12 personer)

• Ett tema på provningen

Och som första tema tycker jag man kan välja druvor, alltså ta fram fyra olika viner, två röda och två vita, för att man verkligen ska komma igång. Och tar du viner med tydlig druvkaraktär, blir det roligare, för då är chansen större att deltagarna verkligen känner skillnad på vinerna och – kanske – till och med känner igen någon av druvorna.

Börja så, enkelt, kul och väldigt opretentiöst.

Sedan är det bara att börja snurra på glasen och fundera på vad vinet doftar och smakar. Och det roligaste av allt: vad du ska ha vinet till. Till torsk, paella, ge bort, som aperitif eller till lördagens löjromstoast.

Lycka till!


Vinliv tipsar om fyra bra viner till vinprovningen:

The Crossings Sauvignon Blanc, 2021
nr 6276 • 89 kr • PET

Vitt vin med mycket utpräglad karaktär av Sauvignon Blanc-druvan med inslag av nässlor, svarta vinbär, gröna äpplen, fläder och rabarber.

Lindemans Bin 65 Chardonnay, 2021
nr 2106 • 79 kr

Vitt vin med påtaglig Chardonnay-karaktär med karaktär av gula äpplen, vaniljsötma, fat, tropiska frukter, aningen fyllig med en liten släng av smör.

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2019
nr 2962 • 79 kr

Rött, druvtypiskt vin från Chile med inslag av svarta vinbär, kakao, lite kryddor, mörka, röda bär och fat i fin balans med medellång eftersmak.

Fat Bastard Syrah, 2020
nr 2281 • 89 kr

Sydfranskt rött vin med tydliga inslag av björnbär, kryddor, choklad, hetta, vanilj och fat med lång eftersmak i eldig stil.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.