Vintrender 2024: Smakfulla innovationer och hållbarhet

Vilka viner ska man dricka 2024? Vad står högst på agendan? Vi lät AI resonera och se vilka de tydligaste internationella trenderna är. Men det är Vinliv som står för vintipsen. Det blir bäst så.

1. Hållbarhet i fokus

Hållbarhetsaspekter kommer att vara centrala för vintillverkare och konsumenter. Vinproducenter kommer att fortsätta att integrera miljövänliga metoder, från vinodling och produktion till förpackning och distribution. Biodynamiskt och ekologiskt vinodlingssätt kommer att få ännu större erkännande, och konsumenterna kommer att vara mer benägna att välja viner från producenter som värnar om miljön.

Vinliv tipsar!

Château Juvenal Les Garrigues, 2021

Frukt möter röda bär och en liten kryddig ton i avslut. Perfekt till en vegetarisk lasagne.

Nr 2472 | 102 kr + pant 1 kr

2. Mångfald druvsorter

Vi kan förvänta oss en ökad mångfald i användningen av druvsorter. Vinproducenter kommer att experimentera med ovanliga och lokala druvor för att skapa unika smakprofiler. Detta utforskande av mångfald kommer att ge konsumenterna möjlighet att upptäcka nya och spännande smaker från regioner som kanske tidigare var mindre kända.

Vinliv tipsar!

Hardys Crest Cabernet Shiraz Merlot, 2021

Tydlig ton av svarta vinbär, peppar och viol. Perfekt till högrevsburagren.

Nr 51582 | 113 kr

3. Naturviner och minimal intervention

Trenden med naturviner och minimal intervention kommer att fortsätta att vinna mark. Konsumenter söker efter viner där naturens påverkan och vinmakarens ingripande är minimalt. Denna trend stöder småskaliga producenter och hyllar autenticitet i vinframställningen.

Vinliv tipsar!

Belle Naturelle Grüner Veltliner, 2021

Kryddig med inslag av gula plommon och päron. Perfekt till en ugnsbakad lax.

Nr 90404 | 175 kr

4. Teknologiska framsteg i vinframställning

Teknologiska innovationer kommer att göra sitt avtryck i vinvärlden. Från smarta odlingssystem som använder sensorer för att övervaka vinrankornas hälsa till avancerade maskininlärningsalgoritmer som kan förutse vinproduktionens resultat, kommer tekniken att vara en allt viktigare komponent inom vinindustrin.

Vinliv tipsar!

Chablis By Passy le Clou, 2022

Mycket tydligt ursprung med äpple, citrus och mineral. Perfekt till skaldjur och vit fisk.

Nr 2676 | 86 kr + pant 1 kr

5. Ökad efterfrågan på lågalkoholviner

Ett ökat intresse för hälsosamma livsstilar och minskad alkoholkonsumtion kommer att leda till en större efterfrågan på lågalkoholviner. Vinproducenter kommer att svara på detta genom att erbjuda viner med lägre alkoholhalt som behåller komplexiteten och smakrikedomen.

Vinliv tipsar!

Noughty Non-Alcoholic Sparkling Chardonnay

Päronsötma, exotisk frukt och mogen citron i bra balans. Perfekt som aperitif.

Nr 1908 | 109 kr

Ett spännande år för vinvärlden

År 2024 ser ut att bli ett spännande år för vinvärlden med en tydlig inriktning mot hållbarhet, mångfald och teknologisk innovation.

Konsumenternas ökade medvetenhet om produktionsmetoder och ett ökat intresse för nya smakupplevelser kommer att forma de kommande årens internationella vintrender.

Fotnot. Texten är redigerad av Vinliv.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.