Därför kan du dricka vin och ändå gå ner i vikt

Vin innehåller egentligen inte så mycket kalorier. Det är inte dessa man ska vara orolig för. Alkoholen är ju avsevärt svårare att bryta ned. Men det är vad vinet gör för måltiden du måste se upp med. Och du, börja redan idag.

Att konsumera vin i måttliga mängder är bra. Detta i sig är ingen nyhet. Flera vetenskapliga studier visar på det. Tidigare har vi kunnat läsa om en studie från Ben Gurion-universitetet i Israel där över 200 deltagare med diabetes typ 2 fick konsumera antingen mineralvatten eller 1,5 dl torrt vin till middagen, vanlig middag med Medelhavsdieten som inspiration.

Mindre bukfetma med vin

Bara två år senare kunde forskarna se att vindrickarna hade bättre hälsa än de som druckit vatten, både när det kom till bättre kolesterolvärden och bättre nattsömn. 

Dessutom kunde noteras att vindrickarna sänkte risken att drabbas av så kallat metabolt syndrom, vilket innebär högt blodtryck, höjda blodsockervärden och inte minst bukfetma.

Mirakelämnet resveratrol

Men det stannar inte vid detta. Flera undersökningar har både före och efter detta visat att något glas vin till middagen faktiskt kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Det är nämligen antioxidanten och ämnet resveratrol som hjälper kroppen att omvandla det dåliga vita fettet till bra brunt fett som ska vara lättare att förbränna. 

Minskar risken för övervikt

En undersökning i Harvard i USA som följt 20 000 kvinnor under 13 års tid kom fram till att två glas vin varje kväll kunde minska risken för övervikt med hela 70 procent.

Det kan alltså vara av godo att ta sig ett glas torrt vin till maten. Alkoholen är ju alltid svårare att bryta ned. Men det är vad vinet kan ställa till med som är det knepiga.

Vinet främjar aptiten

Många menar dessutom att vinet främjar aptiten och därför äter mer när vin står på bordet. 

Andra kanske lockas att ta ett litet glas för mycket. Och då får svårt att kliva upp i tid på morgonen och gå på gymmet. Men det är ju knappast vinets fel.

Glöm inte den nyttiga maten

Så kom ihåg: ett glas torrt vin till middagen är nyttigt, enligt vetenskapen. Men glöm inte vad som finns på tallriken. 

Till sist: Du som nu helt väljer bort alkoholhaltig dryck kan ändå få i dig resveratrol. Ämnet hittar du nämligen i blåbär, blå vindruvor, lingon och i jordgubbar.

Så många kalorier innehåller drycken

Dryckkcal
1 starköl (5,6%) 40 cl186
1 glas rött vin (14%) 15 cl120
1 glas vitt vin (12%) 15 cl105
1 gin & tonic (40%) 4 cl150
1 whisky (40%) 4 cl  89
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.