Nytt revolutionerande sätt att banta: Riojametoden

Det här är metoden flera av oss har gått och väntat på: banta med vin. Och som verkligen ger resultat. Vi kallar den, högst inofficiellt, Riojametoden. Men den är kontroversiell.

Enligt spansk vinpress ska några glas vin vara bra för vikten. Alltså om man vill tappa den. Det rapporteras nu i flera tidningar efter en studie som genomförts i landet.

Det är forskaren Rosa María Lamuela-Raventós som nu kommer med de högst efterlängtade kunskaperna. Hon är professor i näringslära på Barcelonas universitet, alltså en auktoritet inom ämnet.

Vindrickarna tappade i vikt och volym

Hon har inte bara närstuderat flera tidigare forskningsrapporter i ämnet, utan dessutom själv gjort en mycket noggrann undersökning där hon lät 7 500 personer delta. Ena gruppen fick dricka måttligt med rött vin till sina måltider, medan den andra förbjöds inmundiga det jästa druvmusten.

Gruppen vindrickare fick under studiens gång ett lägre BMI, samtidigt som det med den torrlagda gruppen inte hände något alls.

Förklaringen?

Jo, ämnet resveratrol, ett undermedel i vinet som även ska ha en föryngrande effekt. 

Men hennes resultat ifrågasätts, både av forskarkollegor och nykterhetsorganisationer.

Fotnot. BMI – övervikt kan definieras med hjälp av Body Mass Index (BMI), som mäter förhållandet mellan vikt och längd. Måttet används bland annat av WHO (Världshälsoorganisationen) för att definiera övervikt och fetma.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.