Så ska vi göra Kroatiens bästa vin

Vinvärlden växer så det knakar. Och ett av de vinländer som får mer och mer uppmärksamhet är Kroatien. Här hittar vi optimala förutsättningar, spännande, unika druvor och inte minst ett mycket ambitiöst projekt med svensk anknytning.

Glöm bulkvin, internationella druvsorter och uppsötat rödtjut. I Kroatien tar man nämligen sin vinindustri på stort allvar. Och har man optimala förutsättningar för det, blir ju allt så mycket enklare. För landet kan stoltsera med en rad unika kvalitetsdruvor som inte finns någon annanstans. Och drivet många producenter visar är uppmärksammat världen över.

Men det är också precis det som behövs. Vinkonsumenter världen över söker idag helt andra viner än tidigare. Vi vill prova nya och spännande lokala druvor. Kvalitet hellre än kvantitet. Hållbart odlat. Terroir med personlig prägel. När vi runt om i världen dricker mindre, vill vi dricka bättre.

Robert Karlsson och vinmakare Juraj Sladić på Testament Winery, Kroatiens första svenska vingård

Gammal vintradition

Blickarna riktas därför söderut mot soliga Kroatien, mot delar av den riktigt gamla vinkulturen och alla som provat vin från Kroatien, vet att här är det högt i tak.

‒ Det har inte funnits så mycket kroatiska viner utanför landet för de brukar dricka upp allt vin själva. Jag såg nyligen en lista där Kroatien dricker mest vin per person i hela världen, slagna bara av Andorra och Vatikanstaten. Det finns en lång vintradition.

Det säger Robert Karlsson på Testament Winery som står bakom flera uppmärksammade lanseringar av kroatiskt vin. Inte minst på den svenska marknaden. Och av förklarliga skäl en stor fantast av viner från landet. Testament Winery har etablerat sig i regionen Dalmatien och har inspirerats av hundrasen med samma namn som härstammar från regionen.

‒ Världens äldsta kontinuerligt odlade vinodling ligger just i kustregionen Dalmatien och är en del av Unescos världsarv. Dessutom är det en spännande vinscen med många nya småskaliga producenter som försöker jobba vidare med gamla traditioner genom att satsa på och lyfta fram alla dessa härliga lokala druvor.

Slumpen avgjorde

Han är också delägare till Testament Winery, Kroatiens första svenska vingård, som grundades för en handfull år sedan. Bakgrunden är en resa han gjorde tillsammans med kollegor som en eftermiddag av en slump hamnade på vingården där det odlades kvalitetsdruvor. Men vinerna var inget de gjorde vågen för.

Testament Winerys vingård sluttar ner mot Adriatiska havet

‒ Vi tänkte att detta måste man kunna göra annorlunda. Ett halvår senare var vi ägare till vingården och helt plötsligt var vi i vinbranschen. Sedan dess har vi investerat i tankar och utrustning och byggt upp ett mästerligt vinmakarteam som gör eminenta viner på lokala druvor.

Och målet?

‒ Att göra Kroatiens bästa vin.

Idag har Robert tillsammans med de andra ägarna en vinodling på 50 hektar som ligger i kustregionen Dalmatien i Kroatien. De jobbar uteslutande med lokala dalmatiska druvor. Vinodlingen är ekologiskt certifierad. Druvorna handplockas av personer boende i byn och de jobbar nära naturen och så hållbart som möjligt.

‒ Men det är också viktigt, menar Robert, att varje årgång ska få sätta sin prägel på vinet, till skillnad från de stora industriella producenterna som vill ha viner som smakar likadant år efter år.

200 lokala druvsorter

Men vad är det då som gör Kroatien så intressant som vinland? Hur kommer det sig att vi idag älskar vinerna härifrån, ett land vars viner var fullkomligt okända för oss för bara några år sedan?

Bland annat de över 200 lokala kroatiska druvorna. Men också att det finns en lång vintradition som sträcker sig tillbaka minst 2 500 år. Vingårdar har ofta varit inom familjen i många generationer.

Men det tar inte slut där. Det finns en mycket spännande vinscen bestående av många nya småskaliga producenter som försöker jobba vidare med gamla traditioner genom att satsa på och lyfta fram alla dessa härliga lokala druvor.

‒ Jag är jag otroligt nöjd att vi tog oss tiden att besöka vingården den där eftermiddagen för fem år sedan, avslutar Robert Karlsson på Testament Winery.

Kortfakta om Kroatien:
DalmatinerEn hundras som enligt kyrkoböcker från 1300-talet härstammar från kustregionen Dalmatien i Kroatien
Vinodling20 000 hektar
Viktiga regioner/distriktSlavonien/Donau, Kroatiska höglandet, Istrien/Kvarner, Dalmatien
Viktigaste gröna druvsorterPošip, Malvazija Istarska, Graševina, Grk
Viktigaste blå druvsorterTribidrag (tidigare Crljenak Kaštelanski), Plavac Mali, Babić


Vinliv tipsar!

The Dalmatian Dog, 2018

Ännu ett lyckat exempel på Kroatiens alla spännande druvor då detta vin är tillverkat på den inhemska Babić. Här hittar vi röda bär, integrerade fattoner, örtig karaktär som torkad timjan och salvia, fin fräschör, svarta oliver i välproducerad och balanserad stil. Perfekt till rätter på nötkött med mer eleganta tillbehör eller en pasta med gräddig svampsås och rikligt med parmesan.

Finns i över 150 butiker på Systembolaget

Nr 2097 129 kr

The Dalmatian Dog Pošip, 2021

Intressant vin på den inhemska gröna druvsorten Pošip, en druvsort fått mer internationell uppmärksamhet de senaste åren. Markerad fräschör, inslag av mogen citron, exotisk frukt, stenfrukter med kryddiga inslag, mycket fint balanserat i torr, frisk stil och med en medellång eftersmak. Perfekt till rätter på skaldjur eller fisk med friska tillbehör.

Kan beställas via Systembolaget

Nr 56609 120 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.