7 bästa vinböckerna som är den perfekta julklappen

Vin är inte bara gott. Det är också kul att läsa om. Och det är dessutom ofta trevliga böcker att ha liggandes framme på bordet för att lätt läsa på lite om fredagsvinet eller en druva du får höra talas om. Oavsett om det kommer till förutsättningar, länder, rariteter eller skandaler är boken ändå odödlig. Och dessutom en oslagbar julklapp!

Vinliv har gått på bokrunda och tipsar om 7 favoriter. God julläsning!

Trettio vinkällare av Johan Magnusson

Underbar bok om konsten att lagra och njuta av vin skriven av Johan Magnusson, en av Sveriges mest erkända vinexperter. Bokens fokus ligger på olika privata vinkällarmiljöer och hur man bäst skapar en egen privat vinkällare.

Nyfiken på naturvin? av Mats-Eric Nilsson

Visserligen har boken något år på nacken men den uppståndelsen boken fick! Herregud, vinfundamentalisterna gick i taket för här kom någon som tyckte annorlunda. Fokus ligger på naturvin och varför man ska dricka bara det. Visst, kontroversiellt men spännande perspektiv som håller även till julen 2022.

Vin från A till Ö av Frida Lund

Typ nybörjarbok om vin som kom ut för något år sedan med lite modernare, kanske stockholmskt anslag. Kul, lättillgängligt och en väldigt stor portion nyfikenhet präglar boken. Korta kapitel, lättsamt formulerat och hela tiden med garden nere.

Vinets underbara värld av Britt & Per Karlsson

En vinbok om allt i vinets värld, alla världens vinländer, vinområden, druvor, mat & vin i kombination, vinodling och vintillverkning, historia, hur man provar vin. Ambitiöst, minst sagt även om det blir av förklarliga skäl, generellt. Vilket boken också ska vara. Kul idé som fungerar hela vägen ut.

Vin med ny adress av Alf Tumble

Uppföljning till hans tidigare bok Vin med adress besöker hr Tumble nya platser, ibland oväntade, ibland redan väl omskrivna, men han gör det med en förtjänstfull enkelhet och är väl inkluderande. Snygg design, dessutom.

We Don’t Want Any Crap in Our Wines av Camilla Gjerde

Naturvinsentusiasten och forskaren Camilla Gjerde kom förra året ut med den mycket uppmärksammade boken We don´t want any crap in our wines, skriven på engelska. Hon porträtterar nio kvinnliga vinproducenter i Europa som alla har det gemensamma att de gått sin egen väg.


BUBBLARE

Skandaler i vinvärlden av Johan Franco Cereceda

Boken är skriven av Vinlivs chefredaktör och handlar om flera av de största vinskandalerna i modern tid, från förfalskade årgångsviner och utpressningsförsök till muthärvan på Systembolaget, som också är bokens undertitel. Kom ut i november men har redan nu fått mycket uppmärksamhet i media.

Nästa artikel
Renat i hem och glas
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.