5 kul fakta om Sauvignon Blanc

Druvan är inte bara en av de allra bästa, den odlas också runt om i världen. Men bäst resultat ger den i Frankrike. Här kommer fem spännande fakta om en av vinvärldens mest uppskattade druvor.

Den odlas runt om i världen och ger generellt friska viner som är utmärkta till mat. Det är bland annat därför den är så populär. Men Sauvignon Blanc är betydligt mer än så.

Här hittar du fem fakta som alla skvallrar om druvans förträfflighet.

Citrus fruit

1.

I ett vin på Sauvignon Blanc hittar du i smak och doft alltid inslag av lime, äpple, stenfrukter och nässlor. Dessa toner kallas primäraromer.

New Zealand mountains

2.

Druvan odlas runt om i världen där Marlborough i Nya Zeeland, Casablanca i Chile och Kalifornien i USA är några av de bästa regionerna. I Frankrike hittar vi druvan främst i Loiredalen.

Goat cheese sandwich

3.

Viner på druvan passar perfekt till getost, kyckling, lättare sallader eller kanske som allra bäst till en klassiker, Toast Skagen. Det viktiga är att servera mat med syrliga tillbehör.

Wine barrels in storage

4.

Sauvignon Blanc-viner lagras nästan aldrig på ekfat utan hellre på ståltank. Detta för att behålla så mycket fräschör som möjligt. Är vi däremot i Bordeaux, lagras druvan gärna på ekfat, men det tillhör verkligen undantagen.

Wine grape "Sauvignon Blanc"

5.

Sauvignon Blanc betyder ”den vilda vita” och ska vara den mest populära gröna druvan efter Chardonnay. Druvan har gjort ett bejublat segertåg över hela världen.

Vinliv tipsar

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

Krispigt vitt på druvan Sauvignon Blanc från en av USA:s verkliga föregångare i amerikansk vinnäring, Robert Mondavi.

Vitt fruktigt, torrt vin med massor av fräschör, inslag av krusbär, kryddor, lime, torkade örter i druvtypisk stil med krispiga toner, relativt lång eftersmak, mineraliskt drickvänligt.

Det här vinet dricker jag gärna till ångkokt gös som serveras med kokt potatis, färska örter, röra på grönsaker och en citrussyrlig sås. Eller som ett riktigt skönt aperitif till lättare snacks.

Johan Franco Cereceda

Nr 2746 • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.