Klassisk svensk rätt som verkligen är på väg att erövra köket – igen. För en fylligare smak kan du lägga till lite riven morot eller svamp i färsen. Om du vill göra rätten mer lättlagad kan du använda förkokta kålblad, som finns i vissa butiker.
Ingredienser 4 personer
- 8 stora kålblad (från ett spetskål eller vitkål)
- 500 g blandfärs (fläskkött och nötfärs)
- 1 liten lök, finhackad
- 1 dl kokt ris (eller 1 dl okokt ris som kokas i buljong för extra smak)
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap (kan uteslutas om du vill ha en mildare smak)
- 1 tesked torkad timjan eller 1 msk färsk timjan
- Salt och peppar efter smak
- 2 msk smör eller olja till stekning
För såsen:
- 2 dl grädde (eller mjölk för en lättare variant)
- 1 dl buljong (gärna kött- eller grönsaksbuljong)
- 1 msk soja
- 1 tesked socker (kan uteslutas om du vill ha en mindre söt sås)
- Salt och peppar efter smak
- 1 msk smör till såsen
Till servering:
- Kokt potatis eller kokt ris
- Lingonsylt
Gör så här
- Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten. Ta bort de yttersta, tuffa bladen på kålen och lägg hela huvudet i det kokande vattnet. Koka i 5-7 minuter tills bladen är mjuka och lätt går att separera. Plocka bort bladen försiktigt och låt dem svalna.
- Stek den hackade löken i lite smör eller olja tills den blir mjuk och genomskinlig. Låt svalna.
- Blanda den kokta löken med färsen, riset, ägget, senap, timjan, salt och peppar i en stor skål. Rör om ordentligt tills blandningen är jämn.
- Ta ett kålblad i taget och skär bort den tjocka nerven om den är för tjock.
- Lägg en matsked av köttfärsblandningen på bladet, vik in kanterna och rulla ihop till en dolme.
- Upprepa med alla kålblad och färs tills allt är rullat.
- Hetta upp smör eller olja i en stor stekpanna på medelvärme.
- Lägg försiktigt i kåldolmarna och stek dem i 4-5 minuter på varje sida, tills de får en fin gyllenbrun yta.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, buljong, soja och socker. Låt såsen sjuda på låg värme i 5-7 minuter tills den tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg de stekta kåldolmarna i en gryta och häll över såsen. Låt dem sjuda på låg värme i 30-40 minuter så att smakerna blandas och kåldolmarna blir genomkokta.
- Servera kåldolmarna med kokt potatis eller ris och en klick lingonsylt vid sidan om.
Vinliv tipsar!

Anselmo Mendes Pardusco, 2022
Underbart rött vin från Vinho Verde, länt för sina vita viner.
Här hittar vi en frivol karaktär, inslag av röda bär, hallon, mjuka tanniner, friskhet, medellång eftersmak i absolut balanserad, charmig och överraskande välsmakande stil.
Perfekt till svensk husmanskost.
Nr 70572 • 149 kr