Raggmunk är en klassisk svensk rätt som kombinerar den härliga krispigheten av potatispannkakor med den mjuka och krämiga insidan. Och så är det överraskande enkelt att tillaga.
Gör så här
Skala och riv potatisarna grovt. Använd en kökshandduk eller ett durkslag för att pressa ut överflödig vätska från potatisen så att raggmunkarna blir riktigt krispiga.
Skala och finhacka löken.
Blanda ingredienserna i en stor skål, vispa äggen och tillsätt mjölk. Tillsätt sedan mjölet och fortsätt vispa för att undvika klumpar. Tillsätt den rivna potatisen och den finhackade löken. Rör om väl och se till att alla ingredienser är jämnt fördelade.
Salta och peppra efter smak.
Värm upp smör över medelvärme. Lägg i en sked av potatisblandningen för varje raggmunk och platta till dem lite med baksidan av skeden. Stek dem gyllenbruna på varje sida, ca 4 minuter per sida.
Servera de varma raggmunkarna med rårörda lingon och gräddfil eller crème fraiche på sidan. Överraska med att servera ett glas vin till.
Ingredienser 4 personer
4 stora potatisar
1 lök
2 ägg
1 dl mjöl
1 dl mjölk
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
Smör eller olja för stekning
Rårörda lingon
Gräddfil eller crème fraiche
Vinliv tipsar!
Saurus Select Pinot Noir, 2022
Nr 2557 • 151 :-
Lättsamt, lättdrucket rött vin på Pinot Noir i lättillgänglig stil. Inslag av jordgubbar, röda bär, friskt med liten örtig ton i avslut.
Perfekt till svensk husmanskost och allt som inkluderar rårörda lingon som tillbehör.