Österrikes nationalrätt inmundigas kanske som allra bästa till ett glas svalt orange vin som Buccia från solkyssta Sicilien. Det viktiga är att vinet har en markerad fräschör för att matcha den gudomliga friskheten ansjovisen ger. Smaklig!
Ingredienser, 4 personer
- 4 skivor skinkinnanlår (à 125 g)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar, nymald
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2,5 dl ströbröd
- 1 citron
- 1 burk ansjovisfiléer
- 2 msk kapris
- 100 g smör
- persilja- grovhackad
Tillbehör
- potatismos
- gröna ärtor
Gör så här
- Krydda köttet med saltet och pepparn. Lägg mjölet på en tallrik, vispa upp ägg på en annan och placera ströbrödet på en tredje.
- Vänd köttet i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. Låt dem ligga och torka i några minuter.
- Skär fyra tjockare skivor av citronen. Rinn av ansjovisen men spara spadet. Forma två filéer till rundlar och lägg i kaprisen i rundlarna. Gör en rundel per schnitzel. Ställ rundlarna på citronskivorna.
- Stek schnitzlarna i hälften av smöret på medelvärme i fem minuter på varje sida. Ta upp och lägg dem på ett varmt fat. Bryn 50 g smör i stekpannan, häll i ansjovisspadet. Häll sedan det heta smöret över schnitzlarna. Lägg en citronskiva med ansjovisrundlarna på varje schnitzel och strö över persilja.
- Servera schnitzlarna med potatismos och gröna ärtor. Och till det ett glas vin.
Vinliv tipsar!
Orange vin från Sicilien: Buccia 2022
Spännande orange vin i en helt annan prisklass än de flesta vinerna i samma kategori. Här hittar vi härlig fräschör, inslag av både clementin, röda äpplen, aprikos, lite strävhet, aromatisk karaktär och relativt lång eftersmak präglad av karaktär och friskhet.
”Oerhört prisvärt
– Johan Franco Cereceda, Vinliv
orange vin!”
Nr 70625 • 99 kr