Österrikes nationalrätt inmundigas kanske som allra bästa till ett glas svalt vin på Grüner Veltliner. Men det går att variera vinet, från vitt, rosé till rött. Det viktiga är att vinet har en markerad fräschör för att matcha den gudomliga friskheten ansjovisen ger. Smaklig!
Ingredienser, 4 personer
- 4 skivor skinkinnanlår (à 125 g)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar, nymald
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2,5 dl ströbröd
- 1 citron
- 1 burk ansjovisfiléer
- 2 msk kapris
- 100 g smör
- persilja- grovhackad
Tillbehör
- potatismos
- gröna ärtor
Gör så här
- Krydda köttet med saltet och pepparn. Lägg mjölet på en tallrik, vispa upp ägg på en annan och placera ströbrödet på en tredje.
- Vänd köttet i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd. Låt dem ligga och torka i några minuter.
- Skär fyra tjockare skivor av citronen. Rinn av ansjovisen men spara spadet. Forma två filéer till rundlar och lägg i kaprisen i rundlarna. Gör en rundel per schnitzel. Ställ rundlarna på citronskivorna.
- Stek schnitzlarna i hälften av smöret på medelvärme i fem minuter på varje sida. Ta upp och lägg dem på ett varmt fat. Bryn 50 g smör i stekpannan, häll i ansjovisspadet. Häll sedan det heta smöret över schnitzlarna. Lägg en citronskiva med ansjovisrundlarna på varje schnitzel och strö över persilja.
- Servera schnitzlarna med potatismos och gröna ärtor. Och till det ett glas vin.
Vinliv tipsar!

Meinklang Grüner Veltliner
Oerhört kul med viner på Grüner Veltliner, Österrikes och en av världens bästa druvor för vitt vin. Här hittar vi riktigt snygg balans, inslag av zest, päron, mjuka mineraler, lite exotiskt fruktsöt ton, citrus, lime, passionsfrukt i sammansatt, kristallklar stil.
Perfekt till grillad fisk, en skaldjurspasta eller till asiatiska rätter. Eller en schnitzel.
Nr. 5268501 • 119 kr