Det här är de 10 mest förfalskade vinerna i världen

Risken är väl inte överdrivet stor att man dricker förfalskat vin. Eller? Enligt bedömare finns det 10 000-tals fuskviner ut på marknaden, de flesta från ”Bordeaux”. Kanske har just du en av dem i vinkällaren. 

Två av vinvärldens absolut största vinfuskare visste exakt vad de gjorde. Dels har vi Hardy Rodenstock som lurade brallorna av hela den europeiska vineliten i slutet av 1900-talet. Och så har vi Rudy Kurniawan som gjorde detsamma med den amerikanska västkusteliten under 2000-talets första decennium. 

Där Rodenstock satsade mest på Bordeaux, jobbade Kurniawan hellre med Bourgogne. Men att det handlar just om dessa områden är logiskt, inga andra områdens viner betingar så astronomiska belopp. I synnerhet när det kommer till äldre årgångar.

Förfaringssättet påminde om varandra. Kurniawan gjorde egna viner och hällde över det i vinflarror av kända märken. Rodenstock skapade gärna viner som inte ens fanns, som några berömda flaskor från slutet av 1700-talet som ska ha tillhörd Thomas Jefferson. Och vinvärlden lät sig luras, gång på gång, så pass att det sägs finnas en hel del förfalskat vin ute på auktionsmarknaden…

Nu är kanske detta man som vanlig vinkonsument behöver vara orolig för, men följande viner ska enligt internationella bedömare vara bland de mest förfalskade vinerna i världen. Bara så att du vet om du någon gång hittar en av flaskorna till rena reapriset…

Romanée-Conti, Bourgogne

Ett av världens bästa och mest mytomspunna från Bourgogne. Landar enstaka gånger på Systembolaget och kostar då en bit över 30 000 flaskan. 

Château Cheval Blanc, Bordeaux

Underbart vin från östra delen av Bordeaux på företrädesvis Merlot och Cabernet Franc. 

Château Lafite Rothschild

Nu hamnar vi i västra delen där Cabernet Sauvignon dominerar. Ett av fem Premier Cru-klassade viner. Vinkonnässörernas favoritvin!

Château Petrus

Åter östra delen av Bordeaux, vinet domineras av Merlot och får oftast några procent av östra områdets andra storhet, Cabernet Franc.

Château Latour

Västra Bordeau, Cabernet Sauvignon-land, och ytterligare ett av fem Premier Cru-klassade slott.

Château Mouton Rothschild

Kanske det mest kända vinet där det sägs att det sålts långt fler flaskor av årgång 1945 än vad det tillverkats. Premier Cru-klassat sedan 1973.

Château Lafleur

Kanske lite av en doldis, men för vinkonnässörerna en favoritegendom som vi hittar i Pomerol, på östra sidan. 

Château Le Pin

Östra Bordeaux, Merlot-dominans och några skvättar Cabernet Franc i mycket snygg cuvée, ungt hus, inte ens 100 år gammalt.

Château Latour à Pomerol

Ännu en egendom från östra delen av Bordeaux vars viner är kända för att vara mycket koncentrerade och långlivade.


Vill du läsa mer om förfalskade viner? Gå in här >>

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.