7 ruggigt bra vita nyheter på Systembolaget

Kanske inte det första man tänker på när det är karg vinter och solen inte dykt upp på några månader. Men vitt vin, alltså hur gott är det inte till rätt mat. Vinliv har grottat ner sig fullständigt och tipsar om 7 favoriter. Med bästa matförslag.

Terravignata Verdicchio di Matelica, 2022

Välproducerad vit italienare med tydligt ursprung. Här hittar vi inslag av gula plommon, äpplen, mogen citron, päron i fin balans och i mycket lättdrucken stil.

Perfekt till en pasta med skaldjur.

Nr. 2417 • 121 kr

Till vinet
Albillo Real Eco 2021

Underbar liten druva som nu äntligen står för sitt internationella genombrott. Vinet har en kryddig karaktär med toner av tropiska frukter, lite fatinslag, citron, nötter och en relativt lång eftersmak i egen stil.

Perfekt till grillad bläckfisk som läggs på en bädd av sallad.

Nr. 95114 • 159 kr

Till vinet
Béres Furmint Selection, 2022

Kul, torrt vin på Furmint, huvuddruvan för de söta vinerna från Tokaij. Men vinet är uppfriskande torrt, har toner av både fat, smör, rejäl fräschör, äpplen och rabarber med en avslutande rökig, mineralisk ton. Välskapt!

Perfekt till ceviche eller en Vietnaminspirerad fiskrätt med en dos hetta.

Nr. 94949 • 149 kr

Till vinet
Juliusspital Würzburger Silvaner trocken, 2022

Oerhört snyggt buteljerad i bocksbeuteln, flaskan som åter tagits till heder av kvalitetsproducenter. Markerat syrlig ton i vinet, inslag av citron, exotisk frukt, blommor med fin balans och med en efterhängsen fräsch karaktär.

Nr. 13094 • 161 kr

Till vinet
Lubanzi Chenin Blanc, 2023 burk 25 cl

Mycket fruktig karaktär, inslag av både gula plommon, gula äpplen, markerad frisk ton, liten mineralisk karaktär och medellång eftersmak där syran biter sig fast.

Perfekt till en riktigt god fiskrätt, gärna torskrygg som ugnsbakas och serveras med kokt potatis och en krämig röra med citrus och räkor.

Nr. 2380 • 50 kr + pant 1 kr

Till vinet
Folklore Albariño, 2022

Ny årgång av detta suveräna ingångsvin till superdruvan från iberiska halvön. Mycket ursprungspräglat med inslag av saltmineraler, kryddor, lime, gröna äpplen, vit persika, citron och snygg balans i avslut.
Perfekt till skaldjur. Eller sushi. Eller pasta vongole.

Nr. 13094 • 161 kr

Till vinet
Saint Clair Riesling, 2023

Kul med härligt vitt på Riesling i detta annars Sauvignon Blanc-land. Vinet har en tydlig druvkaraktär, inslag av citrus, gröna, närmast omogna äpplen, honung, tropiska toner, clementin och en avslutande floral karaktär.

Perfekt till halstrade pilgrimsmusslor som serveras på en bädd av sjögrässallad.

Nr. 2093 • 141 kr

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.