Bästa tipsen för smartaste vinköp

Utbudet av vin är enormt, både på Systembolaget och de vinsajter som erbjuder både bra vin och gratis hemleverans. Men hur hitta i vindjungeln? Vinliv ger dig här de bästa tipsen på hur du gör dina smartaste vininköp.

1. Köp fyra flaskor, betala för tre

Så blir det faktiskt om man köper en trelitersbox. Du får tre liter, alltså fyra 75-centilitersflaskor, för samma pris enligt prismodellen på Systembolaget. Tänk också på att boxvinerna idag är bättre än någonsin.

Vinliv tipsar!

2. Köp fyra flaskor, betala för tre

Systembolaget säljer inte flera årgångar av samma vin och framför allt säljer de inte äldre årgångar. Så hur göra om man vill få tag på en vällagrad skönhet som man vill dricka till helgen? Jo, kollar in vinauktionen som Bukowskis i samarbete med Systembolaget håller, online, fyra gånger per halvår. Där hittar vi en rad äldre viner som inte alls kostar så mycket som man fruktar.

Kolla in!

3. Bättre lägre klassad egendom och bra årgång än tvärtom

Nästa alla viner är årgångsviner. Det innebär inte att man ska behöva lagra alla av dem, men samtidigt kan det vara stor skillnad på en bra och en dålig årgång. Ta exempelvis 2017 och 2018 för rött vin i Bordeaux. Den förstnämnda anses som medelmåttig emedan den senare hyllas som en av det bästa under 2000-talet. Blir inget svårt val där. Så köp hellre billigare vin från sämre egendom men bra årgång, än dyrt vin från prestigeproducent av dålig årgång.

Vinliv tipsar!


5. Bra viner och gratis hemleverans

Tillhör du dem som tycker det är skönt att slippa stå i kö på lokala bolagsbutiken. Och slippa kånka flaskorna. Då är vinsajterna verkligen något för dig. Här finns ett stort, ofta alternativt utbud, och alla erbjuder dem gratis hemleverans. 

Bra vinsajter!

Vinoteket.se
Kobaj.se
Vildmedvin.se
The Wine Company

6. Nedsatta priser på Systembolaget

Rea på Systembolaget? Jo, det existerar även om det är leverantörerna av vinet som sätter priserna. Systembolaget har med emfas påtalat för Vinliv att monopolet aldrig står bakom formuleringen rea. Gott så. Men vin med nedsatt pris hittar vi, om vi söker på nätet. Vinliv tipsar om dessa viner då och då. Så höll ögonen öppna!

Vinliv tipsar!

7. Vin utan klassificering

DOCG, AOC, DOCa, Premier Cru och allt vad det heter, klassificeringarna för kvalitetsviner. Men det finns vinproducenter som struntar i att följa vinreglerna (på gott och ont) och har därför, även när man lägger sig i en lägre kvalitetsklass, större möjligheter att göra som man vill. För gott kan det bli, riktigt gott. Samtidigt kan man inte ta lika mycket betalt för vinerna som man skulle kunna ha gjort om de hade haft den högsta klassificeringen.

Vinliv tipsar!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.