Chablis – Vinliv tipsar om 5 bästa viner på Systembolaget

I denna del av Bourgogne faller allt verkligen på plats: jordmån, växtläge, klimat. Och så producenterna förstås, som vet att vårda denna druva som egentligen doftar och smakar ingenting. För det bryr man sig inte om i Chablis.

Chardonnay är världens mest odlade gröna druva. Varje land som gör anspråk på att tillverka vin med kvalitet, odlar Chardonnay. Vad man sedan gör med den, har att göra med vilken vision man som vinmakare har. Den gillar ju fat, den gillar också ståltank, den trivs med bubblor som i Champagne, och flera naturvinsproducenter har omfamnat den.

För att nu inte tala om alla konsumenter som närmast avgudar den. Den där trenden som dök upp för ett tjugotal år sedan, ABC – Anything But Chardonnay, känns ju närmast naiv idag. Visst finns det ögonblick då man kan tröttna. Men de går över snabbt.

Chablis på Systembolaget

När det kommer till den svenska marknaden hittar vi en uppsjö av viner på Chardonnay från Chablis. Konstigt vore annars eftersom Chardonnay är områdets stjärna. På Systembolaget hittar vi över 150 viner från området och variationen är ganska stor, även om många tycker att Chablis är… Chablis.

Det gemensamma är karaktär, frukt, mineraliska toner och fräschör. Sedan kan de komma lite hur som, med olika karaktärer beroende på växtläge, volym, skördeuttag. Därför ligger prisspannet på mellan knappa hundringen till över 3 000 kronor. Det är ett av de mest representerade distrikten på det svenska monopolet.

Var ligger Chablis?

Chablis är ett av de nordligaste distrikten i Frankrike, norr om Bourgogne och precis söder om Champagne. Det ligger som en cirkel runt den lilla staden Chablis som är närmast ett vinmecka för Chardonnay-fantaster.

Förutom riktigt gott vin hittar vi också en rad små bykrogar som serverar underbar mat och inte alls så dyr som man kan frukta i ett område med sådan prestige. Att maten är anpassad mycket till de friska, mineraliska vinerna är kanske självklart. Men att matchningen blir så bra som den blir… herregud, gott räcker inte till.

Vilken mat passar då till chablis?

Till ett glas chablis från Chablis (det är ju skillnad) är det frisk mat som gäller, eller elegant som täcker in flera matkulturer, allt från den nordiska, via fransk gastronomi till asiatiskt kultkäk. En grillad marulk som serveras med citrussyrlig, krämig sås är optimalt om vinet har en lite kraftigare ton. Är det ståligt, rättframt vin går rå fisk, ramen eller ångkokt torsk bäst.

Det går också att dricka som välkomstskål, till enklare snittar. Men tänk på att den höga syran i vinet sätter igång aptiten, så ha alltid mat i närheten. Det lyfter dessutom vinet till nya höjder. Precis som den synergiska effekten ska bli när vin och mat kombineras.

Chablis Grand cru – vad är det?

Chablis är indelat i fyra kvalitetsklasser, eller generiska klasser kan man säga. Som bas hittar vi Petit Chablis, generiska, enklare viner med frukt och fräschör. Sedan kommer Chablis, ibland Chablis Village och är lite kraftigare till karaktären och aningen dyrare. Efter det hittar vi Premier Cru och nu pratar vi komplexa viner, mycket smak och doft men alltid med finess och där ursprunget ska vara mycket påtagligt.

Till sist hittar vi mytomspunna Grand Cru. Alla sju Grand Cru-gårdar ligger sammanhängande i ett område på omkring 100 hektar. Men även om de ligger sida vid sidan, får man ändå olika karaktärer på druvorna som i sin tur ger speciella viner, viner med massor av djup, komplexitet, finess, viner som går att lagra länge, tio år utan att tappa fräschör. Snarare utvecklas vinets unga fruktighet till mer mogen tropisk frukt som mango och honungsmelon.

Andra druvor i Chablis?

Nej, det är ganska enkelt med Chablis. Det finns bara en druva som ingår i vinerna som klassificeras och det är just Chardonnay. Men det spännande här är alltså som tidigare nämnts att vinerna kan ha mycket olika skillnader.

En kraftig, fatlagrad chablis, jo det förekommer faktiskt, kan fungera väl till en bit kött, kanske kalv eller lamm. Och till fågel med lite grillade tillbehör.

Vinprovning med Chablisviner?

Det är väldigt kul att ha en vinprovning med Chablisviner. Och samma sak här, det är enkelt. Den bästa, för att verkligen förstå distriktets djup, är att prova en Petit, en Village, en Premier Cru och till sist en Grand Cru.

Men kom ihåg, ha lite käk i närheten. Det behövs och vinet lyfter ännu en smula.

Kortfakta Chablis

  • Chablis ligger i Bourgognes nordligaste del, strax söder om Champagne.
  • Chablis vilar på kalkstensgrund, ovanpå den ligger märgelrik lerjord som delas in i två typer: Portland och Kimmeridge.
  • Det odlas druvor till vinproduktion på knappt 5 000 hektar.
  • Viktigaste (och enda!) druva: Chardonnay.
  • I Chablis gör man viner i fyra kvalitetsklasser: Petit, Village, Premier Cru och Grand Cru.
  • De sju Grand Cru-gårdarna i Chablis är Blanchots, Bougros, Grenouilles, Les Clos, Preuses, Valmur och Vaudésir.

Vinliv tipsar!

Petit Chablis La Chablisienne, 2021, Nr 5585, 169:-

Klockrent vitt i drickvänlig stil, inslag av krusbär, kryddor, citrus, lime, passionsfrukt och mineral i bra balans och väl investerade pengar.

Bouchard Aîné & Fils, 2021, Nr 75131, 179:-

Läckert fruktig med toner av gröna äpplen, vita päron, citron, frisk med mineralisk karaktär och medellång eftersmak.

Chablis Premier Cru Grande Cuvée, 2018, Nr 6237, 275:-

Stort, aromatiskt med massor av krispig frukt, gula äpplen, mandarin, kryddor, grillad citron, saltminerala inslag, lång eftersmak i finessrik stil.

L Chablis Domaine Laroche, 2021, Nr 79925, 159:-

Pigg syrlig karaktär, stenfrukter, örter, gula, lite mogna äpplen, massor av charm i lätt mogen stil men fortfarande med massor av härlig fräschör.

J M Brocard, 2020, Nr 5588, 169:-

Generiskt vitt med friska inslag, mineralisk, lätt smörig, nötig, zest, lime, passionsfrukt, aningen blommig karaktär i mycket matvänlig stil.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.