Litet champagnelexikon

Det kan vara svårt att navigera i informationen kring champagne. Termerna är
många och på franska av förklarliga skäl. Vinliv listar de viktigaste.

  • Á la glace – mekanisk avlägsnandet av jästfällning där man kyler ner flaskhalsen
  • Agrafe – metallgrimman som håller korken på plats
  • Andra jäsningen – då vinet får sina bubblor
  • Appellation – ursprungsområde
  • Assemblage – blandning av olika viner
  • Belemnitkrita – den mest kända jordmånen i norra Champagne
  • Blanc de blancs – champagne på endast gröna druvsorter
  • Blanc de noirs – champagne på endast blå druvsorter
  • Brut – torr champagne
  • Cru – växtplats
  • Dégorgement – degorgering, alltså avlägsnandet av jästfällningen efter andra
    jäsningen på flaska
  • Demi-sec – halvsöt champagne
  • Dosage – vinet som tillsätts i den färdigjästa champagnen som också avgör om
    det ska vara torrt eller bli sött
  • Extra sec – halvtorr champagne
  • Liqueur d’expédition – se dosage
  • Liqueur de tirage – socker, vin och jäst som tillsätts för att en andra jäsning på
    flaska ska ske
  • Millésimé – se vintage
  • Remuage – metoden när flaskorna vrids och gradvis vänds upp och ned för att få
    ned bottensatsen i flaskhalsen för att kunna avlägsna den
  • Sec – halvtorr champagne
  • Vintage – årgångschampagne

Vinliv tipsar!

Pierre Peters Cuvée de Réserve

Veritabel klassiker på den internationella champagnescenen. Vinet präglas av fräschör, hög syra med balanserande frukt, inslag av äpplen, rabarber, nougat, zest, blommor och en avslutande, aningen krämig ton.

Perfekt till en lyxig skaldjursplatå.

Nr. 7350 • 469 kr

Till vinet
Nästa artikel
Bra att veta om champagne
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.