Det kan vara svårt att navigera i informationen kring champagne. Termerna är
många och på franska av förklarliga skäl. Vinliv listar de viktigaste.
- Á la glace – mekanisk avlägsnandet av jästfällning där man kyler ner flaskhalsen
- Agrafe – metallgrimman som håller korken på plats
- Andra jäsningen – då vinet får sina bubblor
- Appellation – ursprungsområde
- Assemblage – blandning av olika viner
- Belemnitkrita – den mest kända jordmånen i norra Champagne
- Blanc de blancs – champagne på endast gröna druvsorter
- Blanc de noirs – champagne på endast blå druvsorter
- Brut – torr champagne
- Cru – växtplats
- Dégorgement – degorgering, alltså avlägsnandet av jästfällningen efter andra
jäsningen på flaska - Demi-sec – halvsöt champagne
- Dosage – vinet som tillsätts i den färdigjästa champagnen som också avgör om
det ska vara torrt eller bli sött - Extra sec – halvtorr champagne
- Liqueur d’expédition – se dosage
- Liqueur de tirage – socker, vin och jäst som tillsätts för att en andra jäsning på
flaska ska ske - Millésimé – se vintage
- Remuage – metoden när flaskorna vrids och gradvis vänds upp och ned för att få
ned bottensatsen i flaskhalsen för att kunna avlägsna den - Sec – halvtorr champagne
- Vintage – årgångschampagne
Vinliv tipsar!

Pierre Peters Cuvée de Réserve
Veritabel klassiker på den internationella champagnescenen. Vinet präglas av fräschör, hög syra med balanserande frukt, inslag av äpplen, rabarber, nougat, zest, blommor och en avslutande, aningen krämig ton.
Perfekt till en lyxig skaldjursplatå.
Nr. 7350 • 489 kr
Till vinet