Svensk vinnäring utmanar världen

Svensk vinindustri har på rekordkort tid utvecklats enormt. Detta ska manifesteras då man i sommar planerar en blindprovning där svenska viner ställs mot internationella storheter. Allt under namnet The Swedish Wine Tasting 2024.

Sverige är sedan 2010 ett vinland i vardande. Vingårdsarealen har tiodubblats och kvaliteten på vinerna har ökat till att kunna jämföras med vissa storheter utomlands. Detta ska manifesteras.

Därför anser branschens organisationer att det är hög tid att visa upp de framgångar som hittills uppnåtts.

Tävling och blindprovning

I juni väntar därför en omfattande nationell provning följt av en internationell provning i augusti där några av världens främsta vinprovare deltar. Detta i en blindprovning/tävling kallad The Swedish Wine Tasting.

Det är dags att svenskt vin tar steget från friskt vågat entreprenörsskap till högkvalitativ hantverksproduktion av internationell klass, säger Emma Serner, ordförande i SBOV, Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Vitikultur.

Nya svenska dryckesupplevelser

Syftet med The Swedish Wine Tasting är att visa upp den potential som finns inom svensk vinnäring. Något som ska skapa förutsättningar för utveckling och tillväxt samt gynna framtida export av svenskt vin. Och locka fler utländska besökare till dessa nya svenska dryckesupplevelser.

Den första delen i evenemanget kommer att genomföras den 3 juni på Stadshuset i Stockholm där ett tjugotal svenska vinexperter kommer att blindprova närmare hundra svenska viner. La Grande Final äger sedan rum den 28 augusti på Koenigseggs vinanläggning vid Ängelholms flygplats.

Vinliv tipsar!

Askesäng Kullabergs Vingård, 2022

Mycket spännande vitt vin på druvorna Souvignier Gris och nationalikonen Solaris. Här hittar vi en härlig blandning av gula plommon, äpplen, tropiks frukter, mandel, citrus och rejäl fräschör som hänger kvar en bra stund.

Perfekt till grillad abborre som serveras med kokt potatis och en friskt citrussyrlig sås med räkor.

Nr. 94506 • 361 kr

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.