Nyetimber – engelsk egendom som utmanar Champagne

Historien om Nyetimber är en berättelse om envishet och en obeveklig strävan efter kvalitet som har placerat det i framkant av den engelska vinrenässansen. Idag klassas egendomen som en av världens bästa. Vinliv förklarar varför.

I det pittoreska landskapet i West Sussex, England, ligger Nyetimber. Egendomen är startskottet för den enorma utveckling engelskt vin i allmänhet och bubbelvin i synnerhet stått för de senste decennierna.

Historien om Nyetimber sträcker sig tillbaka till sent 1900-tal när det banbrytande paret Stuart och Sandy Moss planterade de första vinrankorna 1988. Inspirerade av regionens terroir och klimat, som påminner om Champagne i Frankrike, påbörjade de en resa för att bevisa att England kunde producera mousserande vin i världsklass.

Djärv vision

Deras vision var djärv, de de redan från start vågade utmana dominansen av självaste Champagne på den mousserande fine winevinmarknaden.

Trots initial kritik från många håll fortsatte Nyetimber, drivna av en mycket hög ambition och ett noggrant tillvägagångssätt för vinframställning, att kämpa för sin sak.

Under åren förvärvade de ytterligare vingårdar över Sussex och Hampshire, noggrant utvalda platser med den perfekta kombinationen av jordmån, exponering och mikroklimat för att odla de klassiska druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Meunier.

Ledande producent

Tack vare en outtröttlig strävan efter kvalitet har Nyetimber fått en rad utmärkelser och priser, vilket cementerar ryktet som en ledande producent av engelskt mousserande vin.

Deras viner, skapade på méthode traditionnelle, genomgår en lång process av jäsning och lagring, vilket resulterar i utsökta cuvéer som fått internationellt erkännande för sin finess, komplexitet och distinkta karaktär.

Enastående potential

Nyetimbers engagemang för hållbarhet och miljöskydd är också integrerat i deras filosofi. Från vingårdsförvaltningspraxis som syftar till att bevara biologisk mångfald till energieffektiva tillverkningsmetoder, prioriterar den engelska egendomen hållbarhet i varje steg av vinframställningsprocessen.

Idag står Nyetimber som ett bevis på den engelska vinodlingens enastående potential. Och att det faktiskt går att utmana Champagne som världens främsta område för mousserande vin.

Snabbfakta Nyetimber

  • Grundades: 1988
  • Druvor som används: Chardonnay, Pinot Noir och Meunier
  • Odling: 372 hektar spm samtliga ägs av Nyetimber
  • Vingårdar: West Sussex, Kent & Hampshire
  • Övrigt: Cherie Spriggs vann Sparkling Winemaker of the Year 2018 som första kvinna och första person utanför Champagne någonsin.

Vinliv tipsar!

Nyetimber Classic Cuvee

Superelegant bubbelvin från England producerat på de tre druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, numera kallad endast Meunier. Vinet har en mycket ursprungspräglad fräschör med inslag av gula plommon, öpplen, ljus choklad, clementin, liten sötma och brödiga, närmast rostade toner med lång eftersmak i mycket balanserad stil.

Perfekt till ugnsgratinerad hummer som serveras på en bädd av krämigt bombaris och örter.

Nr. 96018 • 481 kr

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.