Äntligen dags! För mycket snart är det fettisdagens dag, den 16 februari är det officiella datumet. Fast vi vet att många tjuvstartar. Samtidigt infinner sig frågan: Vad ska vi ha för vin till? Vinliv har svaret.
Fastlagsbullen som semlan faktiskt tidigare kallades, är i själva verket en ganska modern uppfinning. I alla fall om vi tänker på den som en bakelse med både grädde och mumsig mandelmassa.
Men om vi ser till traditionen med bakverk går den tillbaka till medeltiden, en tid då Sverige var katolskt, vilket bland annat innebar att man fastade innan påsken. Inför fastan, alltså fastlagen, stärkte man sig därför med massor av energi i form av… just det, bakelser.
I början var det bara på fastlagens tredje dag, fettisdagen, som det var tillåtet att stärka sig med bakelser typ semlor.
Några hundra år senare, när Sverige var protestantiskt och det vita mjölet hade blivit vanligt och billigare att inhandla, ska semlan ha fått sin form den har idag.
När mandeln sedan började användas mer allmänt i Sverige under 1800-talet började man blanda den med grädde och baka in den i semlan. Och som den steg i popularitet! Det sägs att vi idag i Sverige i snitt äter fem semlor per person och år. Det innebär fler än 50 miljoner konsumerade semlor(!), där majoriteten äts denna vecka.
Men se upp! Självaste kung Adolf Fredrik, far till Gustav III, ska ha avlidit den 12 februari 1771 på grund av ohämmat intagande av Sveriges populäraste bakverk.
Idag ser vi flertalet varianter på semlor, med saffran, indränkt i sprit, semla som wrap eller till och med som varm korv-look a like. Samtidigt ser vi också att vi konsumerar semlan på fler än det klassiska viset med varm mjölk och socker.
På Vinliv vet vi hur en semla smakar bäst, nämligen med vin. Har du inte provat, är det dags.
“Storslaget vin för nästan inga pengar alls. Det handlar om en halvsöt sherry, alltså det fenomenala starkvinet från södra Spanien.
Vinet har en markerad sötma och massor av härlig fruktighet i form av tropiska toner, torkad frukt, apelsinskal, honung, vanilj och nötig karaktär samt inslag av brunt socker.
Vinet möter upp sötman i semlan med sin fruktsötma och framför allt möts mandelmassan och grädden med vaniljtonen och den nötiga karaktären i vinet. A perfect match, helt enkelt.
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.