Bästa vinet till semlan

Äntligen dags! För mycket snart är det fettisdagens dag, den 16 februari är det officiella datumet. Fast vi vet att många tjuvstartar. Samtidigt infinner sig frågan: Vad ska vi ha för vin till? Vinliv har svaret.

Fastlagsbullen som semlan faktiskt tidigare kallades, är i själva verket en ganska modern uppfinning. I alla fall om vi tänker på den som en bakelse med både grädde och mumsig mandelmassa.

Men om vi ser till traditionen med bakverk går den tillbaka till medeltiden, en tid då Sverige var katolskt, vilket bland annat innebar att man fastade innan påsken. Inför fastan, alltså fastlagen, stärkte man sig därför med massor av energi i form av… just det, bakelser. 

I början var det bara på fastlagens tredje dag, fettisdagen, som det var tillåtet att stärka sig med bakelser typ semlor.

Några hundra år senare, när Sverige var protestantiskt och det vita mjölet hade blivit vanligt och billigare att inhandla, ska semlan ha fått sin form den har idag. 

När mandeln sedan började användas mer allmänt i Sverige under 1800-talet började man blanda den med grädde och baka in den i semlan. Och som den steg i popularitet! Det sägs att vi idag i Sverige i snitt äter fem semlor per person och år. Det innebär fler än 50 miljoner konsumerade semlor(!), där majoriteten äts denna vecka.

Men se upp! Självaste kung Adolf Fredrik, far till Gustav III, ska ha avlidit den 12 februari 1771 på grund av ohämmat intagande av Sveriges populäraste bakverk.

Idag ser vi flertalet varianter på semlor, med saffran, indränkt i sprit, semla som wrap eller till och med som varm korv-look a like. Samtidigt ser vi också att vi konsumerar semlan på fler än det klassiska viset med varm mjölk och socker.

På Vinliv vet vi hur en semla smakar bäst, nämligen med vin. Har du inte provat, är det dags. 

Det ger semlan en helt ny dimension.

Vinliv tipsar!

Real Tesoro

“Storslaget vin för nästan inga pengar alls. Det handlar om en halvsöt sherry, alltså det fenomenala starkvinet från södra Spanien.

Vinet har en markerad sötma och massor av härlig fruktighet i form av tropiska toner, torkad frukt, apelsinskal, honung, vanilj och nötig karaktär samt inslag av brunt socker.

Vinet möter upp sötman i semlan med sin fruktsötma och framför allt möts mandelmassan och grädden med vaniljtonen och den nötiga karaktären i vinet. A perfect match, helt enkelt.

Johan Franco Cereceda

Nr 8230 • 47 kr (37,5 cl)

Nästa artikel
Du sköna nya värld
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.