Vinets vagga – Georgien

Med en vinhistoria på över 7000 år har Georgien idag blivit ett av de hetaste vinländerna. Trots att man gör samma vin man gjorde då. Vi tipsar om en 7000 år gammal nyhet, nyhet på Systembolaget alltså.

Georgien är vinets vagga. Det är svårt att hävda annat. Med lerkrus som användes till druvjäsning som är över 7000 år gamla vet vi att det producerats vin i landet sedan dess. Men vi har inte haft så stor aning om hur det smakat.

Vin med orange färg?

Det vet vi nu. Ibland kallas en del viner från Georgien orange viner, eller naturviner. Men det bästa är att kalla dem georgiska viner. Det är viner som ibland jäst i öppna lerkrus som ger vinet en mycket speciell karaktär. Friska viner med en mognadston.

Traditionellt har man dessutom grävt ner lerkrus när vinet jäst. Detta för att jäsningen ibland kan bli så kraftig att det är risk att krusen spricker.

Tungvrickande namn

Men det är inte det enda som skiljer ett georgiskt vin från mainstream. Druvorna man gärna jobbar med är Mtsvane och så förstås Rkatsiteli, tungvrickande så det förslår men en druva som faktiskt odlas runt om i östra Europa och i Kina, då under namnet Baiyu. 

Idag söker sig många vinkonsumenter till ett slags ursprung, till traditionella viner, viner med tusenåriga vanor. Historia som något moderna, alltså. Också det oerhört spännande.

Och det var i Georgien man var först. Alltså över 7000 år sedan.Vinliv tipsar!

Kakhuri Orange Dry Wine, 2021

Georgien, Kakheti Region

Spännande orange vin med tydliga inslag av torkade örter, kryddor, viss strävhet, torkad frukt, mandarin, physalis-frukt, blommigt i stilen med relativt lång eftersmak.

Perfekt till en smakrik vegetarisk gryta och hackad mandel.

Nr 2051 | 109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.