19 Crimes – viner med brottsligt förflutet

Wine crime med lyckligt slut. Det är kanske den bästa slutsatsen vi kan dra, nu när vi har en rad spännande viner framför oss där varje etikett pryds av en brottsling. Men vi tar allt från början. För nu befinner vi oss i Australien, det är sent 1700-tal.

Året är 1770. Den nya kontinenten som upptäcktes nästan 200 år tidigare av holländska upptäcksfarande, ligger nu i händerna på det brittiska imperiet. Stormakten växer och nu kommer man på nya idéer hur man kan dra nytta av de nya områden man lagt beslag på. I Australien, som landet så småningom kommer att heta, innebär detta något alldeles speciellt.

På dagen den 26 januari 1788 anländer den första fångtransporten från brittiska öarna.  Det var inte vilka kriminella som helst, utan ofta de tyngst belastade. Det handlar om hela 19 olika brott som i värsta fall kunde leda till döden i hemlandet England. Men, om brottslingarna i stället valde att åka till den nya kontinenten, undgick de som genom ett trollslag straffet.

Samhällets fiende nummer 1

Från samhällets fiende nummer ett till kolonisatör. Många tog chansen. Och när vi skojar om att Australien är byggt av kriminella, finns det ju en sanning bakom påståendet. Även om vi kanske inte ska äventyra landets historia allt får mycket.

Sedan får vi ju heller inte glömma bort ursprungsbefolkningen som levde i landet när britterna tyckte sig ha rätt att ta kontroll över det.

19 olika brott, av mer eller mindre allvarlig dignitet. Alltifrån mord, rån, bigami till tjuvfiske, förfalska mynt och köp av stöldgods. Allt detta kunde alltså leda till ”punishment by transportation”, transport raka vägen till Australien. I bästa fall överlevde man den hårda resan och väl framme väntade ett helt nytt liv. 

Autentisk brottsling på etiketten

Idag, alltså lite över 200 år senare, lär vi känna historien på nytt. Men med en egen tvist. 19 viner där varje flaska vin pryds med ansiktet av en autentisk brottsling som gjort sig skyldig till ett av de 19 brotten. Vinet är dessutom försett med naturkork och väl öppnat så avslöjar en textrad på korken vilket brott som begåtts.

Det är, måste understrykas, en riktigt spännande samling viner bakom etiketterna, alltifrån mousserande, vitt vin till kraftiga röda viner, ofta blandviner där karaktären känns från ikoniska druvor som Shiraz, Cabernet Sauvignon eller Chardonnay.

Det gemensamma för vinerna, utöver den fantastiska historien, är en mycket tydlig druvtypiskhet när vinerna är tillverkade på en druva och en ursprungspräglad karaktär när det kommer till blandvinerna. Omisskännligt australiensiskt.

Läs mer på 19Crimes.com

Premierad för unik design

Visst har vinerna väckt enorm uppmärksamhet. Designen är unik och för bara något år sedan placerade sig vinserien topp fem i den internationella tävlingen Most admired wine brand. Treasury Wine Estate som står bakom vinerna, dominerade tävlingen då även deras producent Penfolds nådde en topplacering.

Men vinerna då? Jo, vi kan förvänta oss smakrika viner där en av de mest populära är 19 Crimes Red Wine, ett mycket behagligt vin med markerad fruktsötma, intensitet och lång eftersmak. Vinet är en blandning på landets ikoniska Shiraz, Merlot och Cabernet Sauvignon. Deras vita 19 Crimes Chard, som finns både på box och flaska, är en annan storsäljare med sin smöriga karaktär, fatinslag och tydliga ton av gula äpplen. Vinet är denna gång tillverkat på landets främsta vitvinsdruva, Chardonnay.

Vin i konsumentvänlig stil

Om nu designen och historien är en del av styrkan, är också vinernas konsumentvänliga stil en annan. Opretentiösa vardagsviner, helt enkelt, som gärna ska konsumeras till mat.

Idag, alltså över 200 år senare, kan vi läsa och fascineras över dessa brottslingar på flaskornas etikett. Få en större förståelse för historian. Samtidigt som vi avnjuter ett glas riktigt gott vin. Knappast något brottsligt i det.

19 Crimes viner på Systembolaget

19 Crimes Red Wine 2020

750 ml, nr 73968 – Fast sortimentet

Perfekt till en bit enklare kött som serveras med rostade grönsaker eller en vegetarisk lasagne.

19 Crimes Red Wine 2020

Box 1500 ml, nr 50267 – Beställningssortiment

Bästa buffévinet, eller till den stora middagen där en riktig god lasagne serveras.

19 Crimes Sparkling White

750 ml, nr 58887 – Beställningssortiment. Nyhet!

Riktigt bra som välkomstskål eller till antipasti med italienska förtecken. Servera kylskåpskall.

19 Crimes Chard 2021

750 ml, nr 72054 – Beställningssortiment

Riktigt bra vitt buffévin som gärna går till fisk, skaldjur, pizza, vegetariskt och charkuterier.

19 Crimes Chard 2021

Box 1500 ml, nr 59617 – Beställningssortiment. Nyhet!

Underbart gott till en smörstekt torsk som serveras med potatispuré och grillad citron.

19 Crimes The Banished 2020

750 ml, nr 70021 – Beställningssortiment

Kraftigt rött som gärna ska inmundigas samtidigt med en burgare på högrev med pommes.

19 Crimes The Uprising 2019

750 ml, nr 70157 – Beställningssortiment

Perfekt till svenskklassikern pannbiff med potatismos, smörstekta ärtor och lingonsylt.

19 Crimes Cali Red 2020

750 ml, nr 53897 – Beställningssortiment

Underbart till entrecote och bea och med pommes på sötpotatis direkt från airfryern.

19 Crimes The Deported Coffee Red

750 ml, nr 51509 – Beställningssortiment

Nu snackar vi mustig köttgryta med massor av örter, vitlök, palsternacka och svamp.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.