Flaskstorlekar. Plötsligt dyker det upp ett sådant där namn du hört, men aldrig riktigt fattat vad det betyder. Som Jéroboam. Vad? Jo, ett centralt begrepp när det kommer till bubbelviner.
Vi älskar att tala om storleken, magnum hit eller piccolo dit. Men var sak på sin plats och i Frankrike kallas piccolo för quart.
Vi pratar alltså om flaskstorlekar och vad de kallas. Att det inte finns konsensus i branschen gör det hela onödigt svårt, men några saker vet vi däremot med säkerhet.
Som att en vinflaska innehåller 75 centiliter. Även när det kommer till bubbel.
Visst finns undantag, i Jura i östra Frankrike buteljeras det mest kända vinet, Vin Jeaune, i 63-centilitersflaskor. Det är ett av några undantag som snarare bekräftar regeln.
Men det finns fler storlekar än den traditionella buteljen. Och det är här de konstiga namnen kommer in. Namn som Salmanazar, Nebuchadnezzar och Balthazar. Alla gamla kunganamn från Mellanöstern.
Här ser du listan på flaskstorlek samt namn:
- 18,75 cl: Quart
- 37,5 cl: Demie
- 75 cl: Bottle
- 1,5 l: Magnum
- 3 l: Jéroboam
- 4,5 l: Réhoboam
- 6 l: Methusaleh
- 9 l: Salmanazar
- 12 l: Balthazar
- 15 l: Nebuchadnezzar
Bästa flaskstorlekar för lagring?
Jo, den bästa storleken för lagring är faktiskt magnumflaskan. Det vet vi av erfarenhet. Vinet får en långsam mognad och upplevs som extra komplext när det korkas upp. Samtidigt, vad är inte roligare än att servera en större storlek när det är dags för middag eller mingel?
På Vinliv faller vi till föga för Jéroboam, alltså storleken. Då hela tre liter och en flaska som går att hantera. Det är perfekt som aperitif för ett större sällskap om 14 personer. Eller ännu hellre, till åtta gäster om man sedan tar med sig vinet till middagens förrätt.
Jéroboam var det. Son av Nebat. Som enligt legenden var Israels första kung och regerade mellan 931 och 910 f.Kr.
Idag mer känd för sin storlek. Tre liter.