Visst kan man kyla ner vinet genom att lägga flaskan i frysen. Men det finns bättre sätt. Vinliv har tipset på snabbast sättet.
Det har ju hänt att man står där med en flaska vitt vin. Rumstempererat. Eller till och med varmt. Och så kommer gästerna… Hjälp!
Men ingen fara. Det är bara att ta till Vinlivs bästa knep för att snabbt kyla ner vinet.
Det enda du behöver är en vanlig plasthink, isbitar, salt och vatten. Ställ ner vinflaskan i hinken. Häll sedan ner isen, ca 40 normalstora kuber, blandat med salt, räkna med ungefär en deciliter. Därefter fyller du hinken med kallt vatten, hela vägen upp till flaskhalsen. Violà! Vinet är kallt efter bara några minuter.
Hemligheten är att snurra
Vill du att det ska gå ännu lite fortare, snurra då flaskan några gånger. Hemligheten är saltet eftersom det gör att isen smälter i en lägre temperatur än om det bara hade legat i vatten.
Svårare än så ska det inte behöva vara.
Till sist! Glöm det där med att lägga isbitar i vinglaset och sedan hälla upp. Visst blir det kallare, men det får ju vinet att smaka vatten. Synd på så dyra droppar.
Bästa serveringstemperatur:
Mousserande 6 – 8 grader
Vitt lätt 6 – 8 grader
Vitt med ekfatskaraktär 8 – 10 grader
Rosé 6 – 8 grader
Rött lätt 14 – 16 grader
Rött kraftigt 16 – 18 grader
Vinliv tipsar!
Gazela
Nr 2566
75:-
Dags att upptäcka det vita vinet från Portugal! Här har vi ett friskt vin med liten fruktsötma, inslag av både gröna äpplen, lite tropiska frukter och päron samt en liten spritsig ton som ger vinet en extra fräschör.
Perfekt till asiatisk mat med lite hetta. Eller bara att sippa på.