Publicerat 15/10 - 2019

Snabbaste sättet att kyla ner ditt vin

Visst kan man kyla ner vinet genom att lägga flaskan i frysen. Men det finns bättre sätt. Vinliv har tipset på snabbast sättet.

Det har ju hänt att man står där med en flaska vitt vin. Rumstempererat. När gästerna kommer. Då får man ta till Vinlivs bästa knep för att snabbt kyla ner vinet.

Det enda du behöver är en vanlig plasthink, isbitar, salt och vatten. Ställ ner vinflaskan i hinken. Häll sedan ner isen blandat med salt. Därefter fyller du hinken med kallt vatten, hela vägen upp till flaskhalsen. Violà! Vinet är kallt efter bara några minuter.

Hemligheten är att snurra

Vill du att det ska gå ännu lite fortare, snurra då flaskan några gånger. Hemligheten är saltet eftersom det gör att isen smälter i en lägre temperatur än om det bara hade legat i vatten.

Svårare än så ska det inte behöva vara.

Till sist! Glöm det där med att lägga isbitar i vinglaset och sedan hälla upp. Visst blir det kallare, men det får ju vinet att smaka vatten. Synd på så dyra droppar.

Bästa serveringstemperatur:

Mousserande 6 – 8 grader

Vitt lätt 6 – 8 grader

Vitt med ekfatskaraktär 8 – 10 grader

Rosé 6 – 8 grader

Rött lätt 14 – 16 grader

Rött kraftigt 16 – 18 grader

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.