Små vinodlingar, varje är unik och skrapar man lite i jorden vet man aldrig vad man hittar. Så beskrivs vinområdet Valtellina i norra Italien. Som världens största chokladask.
Landskapet är hänförande. Fullkomligt. Efter en bilresa genom ett tiotal kilometerlånga tunnlar, möts vi av ett alplandskap som får oss att tappa fattningen. Så vackert, grönt och bergigt. Och så alla dessa vingårdar som ser ut att hänga i luften.
Vissa vingårdar lutar 60 grader, läser jag om Valtellina, ett vindistrikt som ligger i denna dalgång i italienska alperna.
Pulshöjande vinodlingar
Senare på eftermiddagen, efter en pulshöjande promenad i vingården, med utsikt över snöklädda bergstoppar, är det lätt att förstå områdets potential för kvalitetsvin med fräschör. Vi är visserligen ganska nära Veneto och amaronervinernas smakintensitet och sötma, men detta är samtidigt så långt bort vi kan komma.
I Valtellina producera en vintyp där man låter druvorna torka, som med amarone. Skillnaden här är att vinerna jäser ut helt, inget socker what so ever och därmed en alkoholhalt på 16 procent. De här vinerna går under namnet sfursat (det är lite olika stavningar beroende på om det är på italienska eller lokalmål) och har med rätta satt vinområdet på kartan.
Ännu mer spännande är det andra vinet, rött och även detta på Nebbiolo som lokalt går under namnet Chiavennasca. Torrt, fruktigt, strävt och med hög syra. Som gjort för att lagra. Ett vin vi kommer att se mer och mer av, trots den relativt begränsade volymen som lämnar denna del av norra Italien.
Hur var det då med chokladasken?
Jo, säger lokalbefolkningen, vinodlingarna är mycket små, och jordmånen skiljer sig en hel del från gård till gård. På ytan ser det likadant ut. Men om man gräver lite, och framför allt, när det produceras så kallade single vineyard-viner märker men den stora skillnaden. Personlighet, pratar producenterna gärna om.
Personlighet och inte minst unikt. För Valtellina är helt klart ett av de mest spännande vindistrikten i Italien.
Och det roliga är, vi har precis börjat upptäcka det.
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.