Annonssamarbete – Iconic Wines

Så gör man bästa ripasso-vinet

Stort för 15 år sedan men på väg att bli ännu större idag. Och framför allt, vinerna är bättre än någonsin. Lär dig allt du skulle vilja veta om den italienska vinexportsuccén, ripasso. Visste du förresten vilken roll amaronevinet spelar in i tillverkningen?

Ripasso, ett vin från Veneto-regionen i norra Italien, är känt för sin fyllighet och komplexitet. Det italienska ordet ”ripasso” betyder ”återpassering” och syftar på den unika vinframställningsmetoden som används för att skapa vintypen ripasso.

Vinliv guidar dig i ripasso-djungeln, för det finns en hemlighet. Och förklarar varför det är så bra. Vi befinner oss i Veneto i norra Italien.

Smart vintillverkningsmetod

Ripasso-vin börjar med produktionen av ett basvin, ofta Valpolicella, som är ett lättare, fruktigt rödvin. Detta basvin genomgår en traditionell jäsningsprocess innan det utsätts för Ripasso-metoden.

Det som gör Ripasso speciellt är den andra jäsningen, där basvinet passeras över, ripassare, skalen från Amarone-produktionen. Amarone är ett kraftfullt vin tillverkat av torkade druvor, och skalen innehåller fortfarande mycket socker och smakämnen. När basvinet får komma i kontakt med dessa skal, startar en andra jäsning.

Så här går det till:

  1. Torkning av druvor: Amarone-druvor, främst Corvina, Rondinella och Corvinone, torkas i cirka 3 – 4 månader innan de pressas.
  2. Amarone-jäsning: Dessa druvor jäses för att producera Amarone-vin, varvid de kvarsittande skalen sparas.

Den andra jäsningen

Under andra jäsningen tillsätts basvinet till tankar som innehåller de använda skalen som blir kvar av amaronevinet. Detta steg varar i flera dagar till veckor och har flera effekter på vinet:

  • Ökad alkoholhalt: Den andra jäsningen äter upp kvarvarande sockeri  skalen, vilket ökar alkoholhalten.
  • Fylligare kropp och komplexitet: Skalen överför tanniner, färg och smaker till basvinet, vilket ger det mer djup och struktur.
  • Unika smakprofiler: Ripasso-viner får ofta mörka frukttoner, kryddighet och ibland choklad- eller torkad fruktkaraktär från skalen efter amaronevinet.

Ekfat ger mer smak och doft

Efter den andra jäsningen lagras Ripasso-vinet, vanligtvis i ekfat, för att ytterligare utveckla sina smaker och mjuka upp tanninerna. Lagringstiden kan variera, men den sträcker sig ofta från några månader till över ett år.

Slutprodukten är ett vin som kombinerar Valpolicellas fräschör och Amarones djup. Ripasso-vin är känt för sin balanserade struktur, intensiva aromer och långvariga finish, vilket gör det till ett utmärkt vin att njuta av till mustiga kötträtter, pastarätter med rika såser, och lagrade ostar.

Vinliv tipsar!

Valpolicella Ripasso Mezzo Monte, 2020

Nr 70705 • 159:-

Klassisk blandning på de tre huvuddruvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Här hittar vi allt som ska finnas i en ripasso: mycket smak, liten fruktsötma, inslag av örter, mogna körsbär och en balanserande fatkaraktär.

Perfekt till grillen, gärna lamm, gärna på spett, gärna med färskpotatis.

TILL VINET
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.