Därför ska du välja ett kraftigare vin på flyget

Semesterdags? Jo, det är ju tid för det och semestern börjar för många 10 000 meter upp i luften med ett glas vin. Men se till att välja rätt, för det är inte det enklaste. Anledning? En av dem är kabintrycket…

Glöm det där med att ta ett glas av favoritvinet på planet. Om det överhuvudtaget finns. What? Lugn bara, det är inte din eventuella flygrädsla eller din resfeber som ställer till det. Det är kabintrycket. Bland annat.

Men vi tar det från början.

Vin på 10 000 meter höjd

Jo, det smakar nämligen annorlunda 10 000 meter över havet. Vin tappar nämligen uppemot 30 procent av doften och smaken på flyget. Det är vetenskapligt konstaterat.

Men det är inte bara kabintrycket som ställer till det, utan även luftfuktigheten i kabinen samt bullret.

Tryckförändringar

Ett flygplan flyger på hög höjd där lufttrycket är lägre än på marknivå. Detta innebär att luften inne i flygplanet är också under högre tryck än utanför. Denna tryckförändring påverkar även vinet som serveras. 

När flaskan öppnas och vinet utsätts för det lägre lufttrycket, kan det leda till att smaken och doften förändras. Vinet kan även förlora sin karaktär och smak av ”vin”, istället smakar det ”platt” eller ”tråkigt”.

Låg luftfuktighet

En annan faktor som påverkar vinet på flyget är den låga luftfuktigheten. Luften i ett flygplan är betydligt torrare än på marknivå. Detta kan leda till att korken på vinflaskan torkar ut och förlorar sin täthet, vilket kan resultera i att vinet oxideras och smaken förändras. 

Det kan också göra att vinet smakar ”bränt” eller ”korkat”, vilket inte är en behaglig smak.

Buller

Buller är en annan faktor som kan påverka vinets smak och doft på flyget. Flygplan är kända för att vara bullriga miljöer med höga ljudnivåer från motorerna och passagerare som pratar eller rör sig runt i kabinen. 

Detta kan påverka vårt sinne för smak och doft. Bullret kan minska vår förmåga att uppfatta subtila smaker och dofter, vilket kan leda till att vinet upplevs som smaklöst eller tråkigt.

Bästa valet

Då gäller alltså att ta ett vin med mer frukt, mer smak, kanske ett vin som man normalt inte brukar ta. När det kommer till bubbel är även här de kraftigare vinerna bättre lämpade.så att det ska 

Samtidigt, detta är ju ett sedan länge känt fenomen av flygbolagen. Sortimentet är för det mesta anpassat, för att kompensera just smak- och doftbortfall.

Allt för den goda upplevelsens skull. 

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.