Vinklassiker vi älskar att älska – igen och igen

Det finns några viner vi alltid kommer tillbaka till. Som kanske blir otrendiga under några år, men så dyker de åter upp. Och alla älskar dem. Igen och igen. Vinliv listar några av de gamla kärlekar som aldrig riktigt upphör.

Lambrusco

Alla över 50 har erfarenhet av en Lambrusco. Men då var det sött vin (och första fyllan). Idag är det helt annorlunda, torrt, komplext och passar utmärkt till anti pasti eller en kyckling i ugn. Våga!

Vinliv tipsar

Lambrusco del Fondatore, 2023

Bärigt, pärlande, mycket friskt vin med inslag av körsbär, hallon, blodapelsin, röda vinbär och jordgubbar. Serveras vid 12-14°C som aperitif eller till kallskuret och småplock.

Nr 91140 • 149 kr


Rioja

Uj uj uj så mycket vin från Rioja vi drack. Sen kom katastroftappet. Men nu är distriktet tillbaka med minsta lika bra viner som då. Och med omisskännlig ursprungskaraktär. Perfekt sill svensk husman.

Vinliv tipsar

Federico Paternina Banda Azul Crianza, 2019

Kryddig, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, plommon, kryddnejlika, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Nr 2954 • 89 kr


Mosel

Självklart handlar det om superdruvan Riesling men med markerad petroleum-karaktär och liten sötma. Och som vi historiska har älskat detta vin! Idag är det åter trendigt. Perfekt när det är asiatiskt eller fisk på tallriken.

Vinliv tipsar

Dr L Riesling, 2023

Druvig, mycket frisk, ungdomlig smak med sötma, inslag av gröna äpplen, lime, päron och honungsmelon. Serveras vid 8-10°C till fisk- och skaldjursrätter, gärna med sötsura asiatiska inslag eller som sällskapsdryck.

Nr 7218 • 109 kr


Eger

Kommer ni ihåg tjurblodet från Eger, det kraftiga röda vinet från Ungern som klunkades i stora mängder förr. Dags att återuppliva kanske inte klunkandet, men ett gott tjurblod till högrevsburaren… jodå, det älskar vi!

Vinliv tipsar

Gál Tibor Egri Bikavér Superior, 2021

Drycken finns i lager hos leverantör, inte hos Systembolaget. Den är inte provad av Systembolaget och därför visas ingen smakbeskrivning. Drycken kan finnas i butiker vid lokal efterfrågan.

Nr 94376 • 179 kr


Bordeaux

Klassikernas klassiker, i synnerhet rött, storstaget, torrt från världens bästa vindistrikt. Men allt behöver inte kosta skjortan för att man ska få ta del av lyxen. Perfekt vin till en grillad oxfilé.

Vinliv tipsar

Mouton Cadet Vintage Edition, 2020

Drycken finns i lager hos leverantör, inte hos Systembolaget. Den är inte provad av Systembolaget och därför visas ingen smakbeskrivning. Drycken kan finnas i butiker vid lokal efterfrågan.

Nr 70506 • 169 kr


Champagne

En klassiker som vi alltid återvänder till, knappt ens lämnar. Men vi ser att vurmen för detta veritabla kvalitetsbubbel åter ökar. Perfekta festvinet men som mer och mer ställs fram på matbordet. Det gillar vi!

Vinliv tipsar

Palmer & Co Brut Reserve

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, kex, aprikos, nougat och citrus. Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.

Nr 7372 • 389 kr


Chianti

Italien, Toscana, Chianti. Herregud, vem går inte igång på detta. Druvan är Sangiovese och flaskan är det ikoniska bastflaskan som är perfekt (urdrucken!) som ljusstake. Gottgott till grillat lamm.

Vinliv tipsar

Rocca delle Macìe Famiglia Zingarelli Chianti Classico Riserva DOCG, 2019

Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, körsbär, blåbär, örter och viol. Serveras vid 16-18°C till vegetariskt eller till rätter av ljust kött.

Nr 70095 • 119 kr


Gemischter Satz

Denna härliga fieldblend (olika druvor från samma vingård skördas och vinifieras ihop) från Österrike har åter blivit en internationell hit. Det är sannerligen på tiden. Gott till en klassisk schnitzel.

Vinliv tipsar

Weinwurm Gemischter Satz, 2023

Mycket fruktig, ungdomlig, något aromatisk smak med inslag av päron, kryddor, krusbär, gröna äpplen, fläder, mineral och lime. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Nr 23153 • 115 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.