Världens bästa land för vita viner

Inte bara världens bästa land för vita viner. Utan också ett av de mest respekterade. Men så går det när man har världens strängaste vinlagar. Kan du gissa vilket land det är?

Som alltid börjar det med en mörk historia. Ett ödesdigert misstag bland några mindre nogräknade vinproducenter. Som ville tjäna extra pengar. Men som kraschade ett helt lands vinindustri, en industri som dessutom var rejält på gång att sätta avtryck på världens vinkarta.

Jag talar om glykolskandalen 1985 där några producenter hällde i glykol för att dölja att man sötat vinet på artificiell väg.

Klart det upptäcktes. Men vad de fuskande producenterna inte räknade med var att de drog med sig hela landets vinnäring. Över en natt blev det importstopp av österrikiskt vin runt om i världen.

Men vi talar alltså mitten 1980-tal. Flera generationer sedan.

Samtidigt, vad gör ett land efter en sådan ödesdiger kraschlandning? Jo, i Österrikes fall handlade det om att man kavlade upp ärmarna, införde världens strängaste vinlagar med rigorösa kontroller. Och såg till att alla fuskare drog sig ur vinnäringen.

Idag, 2020, är Österrike att betrakta som det land som fortfarande har de strängaste vinlagarna. Men framför allt, det land som producerar världens bästa vita viner. Och där de röda vinerna också börjar placera sig i topp.

Men fortfarande är det vitt vin från Österrike som väcker beundran, torrt vitt vin med massor av ursprung. Tidigare var det mest sött, det gör de fortfarande riktigt bra, men fokus ligger på torrt och druvorna är framför allt Grüner Veltliner, närmast en nationalsymbol, och Riesling. De två i topp. Och det kommer man mycket långt med.

Från att ha varit paria har man idag förvandlat sin vinväring till närmast ett paradis och det går att hitta riktigt bra viner i alla prisklasser. Det är gärna tydligt ursprung, mycket druvkaraktär och massvis av härlig charm.

Österrike stannar inte där. Det börjar också bli riktigt intressant med röda viner från alplandet.

Men det är en annan historia. 

Som vi har framför oss.

Kortfakta Österrike

Det finns över 300 olika druvsorter där 22 gröna och 13 blå är godkända för kvalitetsviner.

Viktigaste gröna druvsorter är Grüner Veltliner, Riesling, Welschriesling.

Viktigaste blå druvsorter är Zweigelt, Blaufränkisch och Blauer Portugieser.

Glykolskandalen 1985 fick landet att införa världens strängaste vinlagstiftning.

Österrike har närmare 50 000 hektar vinodlad mark (att jämföras med 850 000 i Frankrike).

Omkring en fjärdedel av den totala produktionen går på export. 

Filmtajm!

Lär dig mer om alplandet och bästa vita vinerna från Niederösterreich.

Vinliv tipsar!

Weinmann Grüner Veltliner Klassik

Aromatiskt med toner fruktiga, parfymerade toner, lite kryddig med inslag av päron, lime, gröna äpplen i fruktsyrlig stil och med en efterhängsen, läcker fräschör. Gott!

Det här vinet dricker jag gärna till krabba, gratinerade havskräftor eller till en mustig fiskgryta som kryddas lite extra med både vitlök, saffran och citron. 

Johan Franco Cereceda

Nr 50533 • 199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.