Man behöver inte ha någon kristallkula för att veta att rosé blir sommarens vin, år efter år. Men låt det inte stanna vid att vinet blir en somrig aperitif. Det är bättre än så. Här har du sju viktiga fakta att känna till om rosévinet.
Konsumtionen av rosévin har exploderat det senaste decenniet. Inte så mycket för att det blivit varmare, snarare för att vinerna blivit så mycket bättre. Konsumenter ställer krav, producenter vill sälja. Violà!
Frankrike har samtidigt alltid varit epicentrum för det rosa vinet, södra Frankrike i synnerhet även om det tillverkas mycket intressanta roséviner runt om i landet. Liksom det görs i hela världen. Bilden av ett glas rosé vin vid ett skönt barhäng vid stranden, det är ju så vi vill ha det.
Och vi ser ju hur rosévinet flödar även i andra länder kring Medelhavet, där både Grekland, Spanien och inte minst Italien producerar bättre rosévin nu än någonsin tidigare.
Men! Rosévinet förtjänar ännu mer uppmärksamhet. Och därför kan det vara av vikt att veta mer.
Håll till godo, här kommer sju ovedersägliga fakta om rosévinet.

1. Det mesta av vinet från Bordeaux var i tidernas begynnelse att betrakta närmast som ett rosévin, i alla fall med lite kraftigare smak. Vinet gick under namnet Claret, en term som idag – lite slarvigt – används för mustigare rosévin. I Spanien finns en rosévinstyp som kallas Clarete. Inte svårt att förstå var det ordet har sitt ursprung.

2. Bara i Champagne får man tillverka rosévin genom att först göra ett vitt vin och sedan addera några droppar rött för att det ska få den där tjusigt rosa färgen. Men vinet får också lite, lite mer smak, så det är inte bara för estetikens skull.

3. Tidigare var Garnacha i Spanien den vanligaste druvan för att tillverka rosé. Med låg färgpigmentering och massiv frukt, var den nämligen extra bra. Idag, emellertid, görs det roséviner på alla slags druvor, från nationaldruvan Tempranillo till Bobal. Mycket kvalitet blir det.

4. Det börjar faktiskt produceras portvin i rosa färg. Det är ännu så länge en ganska ovanlig portvinstyp, men det första som såldes i Sverige blev snabbt populärt och används gärna som drinkbas. Något som gett portvinsproducenter blodad tand.

5. Idag konsumerar fransmännen mer rosévin än vitt vin. Och detta är en trend som verkar bli allt större i länderna kring Medelhavsområdet. Nu kan vi läsa om hur både spanjorer och italienare gärna överger det vita vinet för den rosa smakens skull.

6. Idag har rosévinet blivit en självklarhet på matbordet, inte minst i fine dining. Med sin frivola karaktär, massiva frukt med inslag av frysta smultron och jordgubbar, ger vinet smakupplevelsen en ny, spännande dimension. Mer sådant, tack!

7. Sommaren 2006 såldes det 1,8 miljoner liter rosévin på Systembolaget. Förra sommaren såldes det 8,2 miljoner liter. Det är en ökning med ofattbara 450 procent! Idag finns det över 450 olika roséviner på det svenska monopolet.
Vinliv tipsar!

Pey Blanc Rosé 2020 Collection
Härlig låda fylld med ljusrosa vin från Provence, rosévinets vagga.
Flera viner i lite olika stil men med gemensamma nämnaren fräschör, röda bär, minerala toner och mycket charmig fruktighet.
Rosévin serveras bäst kylskåpskallt i vitvinsglas, gärna till enklare sallad, grillad kyckling, halstrad tonfisk, fetaost eller grillad halloumi på en bädd av sallad….
Johan Franco Cereceda
• 1,199 kr