Konsten att kombinera Chardonnay och mat

Världens mest omtyckta vitvinsdruva är föga överraskande också en favorit på matbordet. Men vad ska man tänka på när man står i köket och ämnar servera vin på Chardonnay? Vinliv har bästa tipsen.

Först och främst, ingenting förvånar att Chardonnay är världens mest omtyckta druva. Den ger allt från lätta viner med frivol citruskaraktär till kraftiga rariteter tyngda av ekfat.

Mångfalden är alltså enorm. Vidunderlig. Och det har med vinproducenterna att göra. Man kan, om man har kunskapen som krävs, göra i princip vilket vin man vill, förutom rött då förstås.

Det finns, trots allt, några återkommande kännetecken i Chardonnayvinet i generella ordalag.

Läs även Fem fakta om Chardonnay som gör dig till vinexpert.

Så känner du igen Chardonnay

  • Det ena är ett lätt smörigt inslag som för tankarna till nötiga toner, lite brynt smör eller noisette.
  • Det andra är att vinet nästan alltid är friskt, där vi ofta hittar toner av gröna äpplen och citrus.
  • Det tredje är att vinet får en medelfyllig karaktär, alltså inte trögflytande och heller inte lätt som vatten, utan däremellan.
  • Det fjärde är att Chardonnayvinerna nästan alltid är torra. Alltså ingen avrundande restsötma, det behövs inte. Vinet är gott ändå.

Med de fyra generella egenskaperna är det lättare att hitta rätt rätt. Torrt, friskt, medelfylligt med smöriga inslag. Vad har vi då?

Hur ska man matcha Chardonnay?

Jo
  • Smörstekt som fångar upp det mest uppenbara i den smöriga karaktären i vinet.
  • Citrussyrlig sås som möter vinets friska citrustoner och ger en fin balans i kombinationen.
  • Den medelfylliga konsistensen som fungerar utmärkt till mat som varken smakar för mycket eller för lite.
  • Den torra tonen i vinet som på bästa sätt matchar en rätt utan uppenbart sötaktiga inslag.
Alltså


❤️ Smörstekt vit fisk med citrussyrlig sås och kokt potatis med lite örtiga inslag.

Alternativt


❤️ Skaldjurspasta med syrlig tomatsås, finaste olivoljan och några matskedar smör.

Eller varför inte?

❤️ Kycklingwok med smörstekta grönsaker, serveras på en bädd av nudlar.


Svårare än så behöver det aldrig vara.


Vinliv tipsar!

Big Bossy Jim

Läckert vitt på världsklassdruvan Chardonnay från Kalifornien i härlig magnum på PET!

Voluminöst, fruktigt med ursprungsprägel, inslag av tropiska frukter, nötter, citrus, clementin, smakrikt med medellång eftersmak i balanserad stil.

Detta vin dricker jag gärna till en grillad burgare på lax med klassiska tillbehör, krämig citrussås, picklad rödlök, krispig sallad, tomat och coleslaw.  Och pommes på sötpotatis.

nr 50137 • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.