Sherryns olika vintyper

Starkvinet från Spanien har blivit på modet. Men fortfarande gäckar mångfalden. Vinliv tar på sig ansvaret och redogör för de olika vintyper som finns.

Vin från Jerez är inte bara komplext utifrån den metod på vilket vinet tillverkas. Det är också både komplext och komplicerat då det finns en rad olika vintyper och underkategorier i flera av dessa. Nedan följer en kort karaktäristik av de vanligaste vintyperna från Jerez.

Fino

Torrt vitt vin med gulaktig färg, inslag av äpple, mandel med elegant ton samt jästig karaktär. 

Manzanilla

En fino-variant som produceras i kuststaden Sanlúcar de Barrameda bara någon mil från Jerez. Vinet är liksom finon torrt, gult i färgen med inslag av mandel, gröna äpplen och med liten sälta. 

Amontillado

Torrt, mörkt gult eller bärnstensfärgat då vinet genomgått oxidation. Initialt är vinet en fino, alltså tillverkat under jästtäcket, men som utvecklats annorlunda varvid man spritar upp vinet.

Palo Cortado

Ett torrt, bärnstensfärgat vin som påbörjas som en fino men där jästtäcket självdör och vinet istället får en oxidativ karaktär. 

Oloroso

Ett torrt vin med eldiga toner och inslag av nötter, fikon, choklad i smakexplosiv stil. Det kan finnas uppsötade varianter men dessa återfinns bara på exportmarknaden. Oloroso betyder doftrik på spanska och namnet är också en samlingsbeteckning för flera vintyper eller underkategorier av oloroso. 

Medium

Mörkt brunt med kraftig arom, sötaktigt med inslag av både fikon och torkad frukt. Ofta en uppsötad amontillado vilket då innebär att man blandar det torra vinet med sött vin från druvsorten Moscatel. 

Pale Cream

Blekt vin med bärnstensfärg, ofta sötad fino med inslag av både mandel, torkad frukt och sockersötma, fikon och honung. 

Cream

Sötad oloroso med mycket aromatisk karaktär, inslag av torkad apelsin, persika, nötig med intensiv sötma. Vinet gjordes från allra första början för den brittiska marknaden och är fortfarande en av de mest konsumerade varianterna utanför Spanien.

Moscatel

Sött vin tillverkat på torkade Moscateldruvor där man dessutom avbryter jäsningen med sprit. Intensiv sötma, apelsin, tropisk frukt, sviskon, fikon, aprikoser. 

Pedro Ximénez

Sött, extremt sött vin på druvan Pedro Ximénez, kallas ofta PX. Druvorna kan torkas upp till 100 dagar och när vinet som gjorts på dessa russinlika druvor, avbryts jäsningen på ett tidigt stadium för att behålla så mycket socker som möjligt. Är att betrakta som världens sötaste och mest smakintensiva dessertvin. 

Vinliv tipsar!

Fino! – om sherry, värden bästa vin

En bok om sherry skriven av Vinlivs chefredaktör Johan Franco Cereceda.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.