Starkvinet från Spanien har blivit på modet. Men fortfarande gäckar mångfalden. Vinliv tar på sig ansvaret och redogör för de olika vintyper som finns.
Vin från Jerez är inte bara komplext utifrån den metod på vilket vinet tillverkas. Det är också både komplext och komplicerat då det finns en rad olika vintyper och underkategorier i flera av dessa. Nedan följer en kort karaktäristik av de vanligaste vintyperna från Jerez.
Fino
Torrt vitt vin med gulaktig färg, inslag av äpple, mandel med elegant ton samt jästig karaktär.
Manzanilla
En fino-variant som produceras i kuststaden Sanlúcar de Barrameda bara någon mil från Jerez. Vinet är liksom finon torrt, gult i färgen med inslag av mandel, gröna äpplen och med liten sälta.
Amontillado
Torrt, mörkt gult eller bärnstensfärgat då vinet genomgått oxidation. Initialt är vinet en fino, alltså tillverkat under jästtäcket, men som utvecklats annorlunda varvid man spritar upp vinet.
Palo Cortado
Ett torrt, bärnstensfärgat vin som påbörjas som en fino men där jästtäcket självdör och vinet istället får en oxidativ karaktär.
Oloroso
Ett torrt vin med eldiga toner och inslag av nötter, fikon, choklad i smakexplosiv stil. Det kan finnas uppsötade varianter men dessa återfinns bara på exportmarknaden. Oloroso betyder doftrik på spanska och namnet är också en samlingsbeteckning för flera vintyper eller underkategorier av oloroso.
Medium
Mörkt brunt med kraftig arom, sötaktigt med inslag av både fikon och torkad frukt. Ofta en uppsötad amontillado vilket då innebär att man blandar det torra vinet med sött vin från druvsorten Moscatel.
Pale Cream
Blekt vin med bärnstensfärg, ofta sötad fino med inslag av både mandel, torkad frukt och sockersötma, fikon och honung.
Cream
Sötad oloroso med mycket aromatisk karaktär, inslag av torkad apelsin, persika, nötig med intensiv sötma. Vinet gjordes från allra första början för den brittiska marknaden och är fortfarande en av de mest konsumerade varianterna utanför Spanien.
Moscatel
Sött vin tillverkat på torkade Moscateldruvor där man dessutom avbryter jäsningen med sprit. Intensiv sötma, apelsin, tropisk frukt, sviskon, fikon, aprikoser.
Pedro Ximénez
Sött, extremt sött vin på druvan Pedro Ximénez, kallas ofta PX. Druvorna kan torkas upp till 100 dagar och när vinet som gjorts på dessa russinlika druvor, avbryts jäsningen på ett tidigt stadium för att behålla så mycket socker som möjligt. Är att betrakta som världens sötaste och mest smakintensiva dessertvin.
Vinliv tipsar!
Fino! – om sherry, värden bästa vin
En bok om sherry skriven av Vinlivs chefredaktör Johan Franco Cereceda.
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.