Så ser framtidens e-handel med vin ut

Butiksdöd, den ena butiken efter den andra lägger ner och köpcentrum omvandlas istället till upplevelsecentrum. Men hur ser det ut för vinbranschen?

Vi läser om butiksdöden varje dag. Stora kedjor går i konkurs eller blir uppköpta av de stora aktörerna. Galleriorna gapar tomma, småföretag tvingas lämna på grund av höga hyror men också att kunderna sviker.

Eller snarare, handlar på nätet. En stor möbelfirma gick härförleden i konkurs. Anledning? Företaget hade inte hade lyckats ställa om till den digitala verkligheten.

Ett av många exempel. Och som det är i ett pandemiskt nu, är det ju ännu viktigare att se till flexibla lösningar.

Det viktiga är nu fler och mer flexibla transporter med miljö i fokus. Leveranstider på någon dag, annars tappar kunden intresse.

Hur agerar då Systembolaget?
– De allra flesta av våra kunder gör hela köpet i fysisk butik och majoriteten av de som beställer online hämtar ut beställningen i en fysisk butik. Systembolaget har minst en butik i varje kommun och det är en viktig del av vår service att finnas i hela Sverige, säger Sofia Brännbon på Systembolaget till Vinliv.

Vad gör ni för att underlätta e-handeln för Systembolagets kunder?
– Systembolaget bygger just nu en ny online-butik: beta.systembolaget.se. Där har vi gjort det lättare för kunden att ta del av vår kunskap och vårt sortiment även på nätet. Exempelvis kan man chatta med Systembolagets medarbetare online.

Samtidigt ökar online-handeln enligt Sofia Brännborn.

– Den allra största delen av våra kunder gör hela köpet i fysisk butik men jämfört med tidigare år är det fler som handlar online idag.

Systembolaget har nyligen även beslutat att erbjuda kunder hemleverans i hela landet. Planering pågår för fullt men det är ännu inte klart när tjänsten blir tillgänglig i hela Sverige.

E-handeln, alltså online-beställningar till butik, ombud eller hem, utgör knappt tre procent av Systembolagets totala försäljning.

Nästa artikel
Fokus på hungriga viner
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.