Du sköna nya värld

Gamla traditioner möter nytänkande. Eller gamla världen möter nya. Så blir det i vinsammanhang när två kulturer möts och det gör de som bäst i södra Italien. Vinliv reder ut begreppen.

Vinvärlden är full av egendomligheter. Och förutfattade meningar. Bara begreppen Gamla och Nya världen är ju en sådan närmast fördomsfull konstruktion att många skruvar på sig när de kommer på tals.

Gamla världen som i klassiska Europa, där vinet förfinats i generation efter generation. Nya världen där man tar hjälp av ny teknik för att kunna hävda sig mot Gamla världens viner. 

Det har länge varit en tvekamp där fina Europa rynkat på näsan åt nymodigheter i länder som tillverkat vin i några fjuttiga decennier.

Men det är – tack och lov – historia nu. Istället handlar det om att dra nytta av varandra, att tänka både på traditioner och ny teknik, samtidigt. En symbios som för utvecklingen framåt.

Bäst på detta har södra Italien varit, så pass att man tidigare kallade delar av den apenninska halvön för NOW, New Old World, Gamla Nya Världen. Här hittade man redan på 1980-talet synergier mellan de olika kulturerna vilket ledde till ökade marknadsandelar på den globala vinförsäljningen.

Vinproducenterna blandade tusenårig vinkultur,  internationella druvor, ursprungskaraktär med tydligare druvtoner i vinet, offensiv marknadsföring och vinflaskor där etiketter gärna pryddes med namn på druvor. Som ett slags innehållsförteckning.

Succén var ett faktum.

Idag hittar vi än mer lysande exempel på den bästa av två vinvärldar där man idag blandar lokala druvor med internationella kändisar, använder modern förpackning och tillverkar ett vin som uppskattas långt bortom regionens gränser. Men där det samtidigt finns ett tydligt ursprung, för det är viktigt för vinkonsumenterna, att känna den där tillhörigheten.

Till bästa hämtpizzan vill vi ju inget hellre än att ha ett rödtjut från Italien, pizzans moderland.

Ibland behöver det inte vara svårare än så att förstå marknadskrafterna.

Men det gäller att vara först. Och bäst.

Du sköna nya värld, liksom. 

Vinliv tipsar!

Casa Vinironia Rosso Grande 2019

”Rött vin från södra Italien där det tillverkats vin i flera tusen år och där man idag blandar olika kulturer..

Vinet har inslag av svarta vinbär, mycket frukt med liten varm ton, kryddig, Medelhavsörtig karaktär och i avslut en ton av mogna lingon och tranbär.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en pasta bolognese eller en pizza med salami och ruccola på. Eller varför inte till kyckling i ugn som serveras med grillad polenta.”

Johan Franco Cereceda

Nr 71335 • 79 kr 1 liter

Nästa artikel
Världens bästa vita vin
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.