Piemontes storhet heter Barbera

Man kan tro att det handlar om lillebrorskomplex. Men det är precis tvärtom. Det är inte Nebbiolo som är mest populär i Piemonte. Det är Barbera, folkets druva.

Många vindistrikt bygger sin berömmelse på storslagna viner, svindyra helt enkelt som alla vinnördar älskar att prata om, men få har druckit.

I Piemonte hittar vi ju Nebbiolo, idag närmast höjd till skyarna för de sträva, lagringsbara vinerna som produceras på den. Gott så, även om vinerna är odrickbara de närmaste fem, sex åren. Minst.

Men det är inte bara den druvan som gett Piemonte ära och berömmelse. Det är en annan, som istället ger mjuka viner med massor av förförisk frukt. Viner som kan drickas när de inhandlas, inte placeras i en muggig källare i en generation. Viner som dessutom är perfekta en onsdag till Pasta Bolognese eller en pizza bianca med lite färsk ruccola som enda tillbehör.

Druvan alla pratar om är Barbera

Barbera är dessutom mer än så. Barbera är också folkets druva, så pass att de lokala vinproducenterna inte riktigt ville exportera vinerna på druvan då vinerna blev så goda. Och dracks upp på hemmaplan.

Men nu är det slut på det. Nu har vi upptäckt hemligheten. Och där är vi idag. Äntligen! I alla fall från ett svenskt perspektiv. För nu dyker det upp riktigt bra viner på denna druva som också ger en rejäl dos fräschör och energi i glaset. 

Barbera odlas runt om i världen

Visserligen odlas den sparsmakat både i USA, Australien och i Sydamerika, men det är i Piemonte den är som bäst, blir som bäst, ger de bästa vinerna.

Till pizzan var det. Eller grillad kyckling med en enkel sallad. Eller varför inte bara ett glas som det är. Funkar det också.

Alla dagar i veckan.

Fem saker som gör Barbera till en favoritdruva:

1. Den ger viner med massor av pigg, fräsch frukt.

2. Druvan var på dekis under några decennier men har idag återhämtat sig och är unik för Piemonte (även om den nu odlas på några få andra håll i världen).

3. Barbera ger viner också med ypperlig balans.

4. Viner på Barbera matchar den italienska husmanskosten kanske bättre än någon annan druva.

5. Barbera är inte bara vinsnobbarnas favoritdruva, utan kanske framför allt de genuina vinälskarnas älsklingsdruva.


Vinliv tipsar!

150+1 Barbera Piemonte

Härligt fruktigt rött vin från Piemonte på druvan Barbera som betraktas som regionens favorit, i synnerhet till den italienska maten.

Vinet har en fin balans, markerad fruktig karaktär med inslag av mörka körsbär i lättare stil, aningen salvia, saltlakrits, mörka bär med medellång eftersmak i drickvänlig stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en gryta på kyckling och kikärtor och bladspenat eller till grillade auberginer som serveras med, olivolja, riven parmesanost och rostade rotfrukter.

Johan Franco Cereceda

Nr 5291599 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.