Publicerat 2/3 - 2020

Piemontes storhet heter Barbera

Man kan tro att det handlar om lillebrorskomplex. Men det är precis tvärtom. Det är inte Nebbiolo som är mest populär i Piemonte. Det är Barbera, folkets druva.

Många vindistrikt bygger sin berömmelse på storslagna viner, svindyra helt enkelt som alla vinnördar älskar att prata om, men få har druckit.

I Piemonte hittar vi ju Nebbiolo, idag närmast höjd till skyarna för de sträva, lagringsbara vinerna som produceras på den. Gott så, även om vinerna är odrickbara de närmaste fem, sex åren. Minst.

Men det är inte bara den druvan som gett Piemonte ära och berömmelse. Det är en annan, som istället ger mjuka viner med massor av förförisk frukt. Viner som kan drickas när de inhandlas, inte placeras i en muggig källare i en generation. Viner som dessutom är perfekta en onsdag till Pasta Bolognese eller en pizza bianca med lite färsk ruccola som enda tillbehör.

Druvan alla pratar om är Barbera

Barbera är dessutom mer än så. Barbera är också folkets druva, så pass att de lokala vinproducenterna inte riktigt ville exportera vinerna på druvan då vinerna blev så goda. Och dracks upp på hemmaplan.

Men nu är det slut på det. Nu har vi upptäckt hemligheten. Och där är vi idag. Äntligen! I alla fall från ett svenskt perspektiv. För nu dyker det upp riktigt bra viner på denna druva som också ger en rejäl dos fräschör och energi i glaset. 

Barbera odlas runt om i världen

Visserligen odlas den sparsmakat både i USA, Australien och i Sydamerika, men det är i Piemonte den är som bäst, blir som bäst, ger de bästa vinerna.

Till pizzan var det. Eller grillad kyckling med en enkel sallad. Eller varför inte bara ett glas som det är. Funkar det också.

Alla dagar i veckan.

Fem saker som gör Barbera till en favoritdruva:

1. Den ger viner med massor av pigg, fräsch frukt.

2. Druvan var på dekis under några decennier men har idag återhämtat sig och är unik för Piemonte (även om den nu odlas på några få andra håll i världen).

3. Barbera ger viner också med ypperlig balans.

4. Viner på Barbera matchar den italienska husmanskosten kanske bättre än någon annan druva.

5. Barbera är inte bara vinsnobbarnas favoritdruva, utan kanske framför allt de genuina vinälskarnas älsklingsdruva.


Vinliv tipasar!

Pietro Di Campo Barbera Silenzio

Rött vin på hållbar bag-in-box på italienarnas favoritdruva Barbera, en druva som älskas alltmer av vinkonsumenter runt om i världen. Inte minst i Sverige.

Fruktigt med mycket fin balans, inslag av skogsbär, mogna körsbär, liten kryddig ton med mjuk strävhet, fin fruktsötma, lakrits och en medellång eftersmak i drickvänlig stil. 

Det här vinet dricker jag gärna till en mustig kalvgryta, den italienska specialiteten Ossobuco eller en smakrik pasta med tomatbaserad sås.”

Johan Franco Cereceda

Nr 7425508259 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.