Vad är korkdefekt?

Du doftar på vinet och tycker att det är en märklig doft. Kanske lite källare, mögel eller badhus. Grattis! Du har precis upptäckt ett korkdefekt vin.

Kork som förslutning i all ära. Men det finns ett problem: korkdefekt. Och nej, det handlar inte om korksmulor i vinglaset. Det är avsevärt värre än så.

Det handlar om en defekt som inte går att rädda. Vinet är förstört och det enda vettiga är att gå tillbaka till Systembolaget med flaskan. Du får pengarna tillbaka, alla dagar i veckan.

Men vad är då korkdefekt?

cork in sketch of chlorine

Jo, det är när vinets bakterier reagerar med ett klorämne som används när man tillverkar kork. Korken som skördas från korkekar, ligger en tid i ett slags klorbad för att få en lätt ljusare färg och för att bli mer flexibel.

Klor ger korkdefekt

Men vad som kan hända är att det uppstår en reaktion som kommer från svampangrepp i korkekens bark, när dessa utsätts för just klor. Detta kan leda till att en klorförening som kallas trikloranisol (TCA) bildas.

Violà! Och vinet är förstört.

Samtidigt gäller att upptäcka detta. Många konsumenter kan tycka att vinet doftar märkligt utan att veta att det egentligen inte är fel på vinet, utan att det faktiskt är fel på korken. Som då i sin tur förstör vinet. Och så slutar man köpa just det vinet.

Men hade man vetat att det är korkdefekt, kanske man ger vinet ytterligare en chans. Det kan det vara värt.

Hur känner man då korkdefekten i vinet?

Jo, genom att dofta på vinet. Och doftar det just källare, mögel, simbassäng eller badhus, alltså klor, då är vinet uppenbart korkdefekt. Dessutom smakar det fatt, ofruktigt, tråkigt.

Alltså, tillbaka till Systembolaget med flaskan.

Men om den inte är köpt på bolaget? Ja, det enda man kan göra då är att koka upp vinet eller använda det i sås. När det utsätts för hög värme reduceras nämligen trikloranisolet. 

Men det gör å andra sidan alkoholen med.

Vill man vara säker på att undvika en eventuell korkdefekt, är ju boxen ett ypperligt alternativ.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.