Världens bästa vita vin

Bourgogne, en självklar referens bland toppvinmakare världen över. Det spelar ingen roll om du hamnar i Napa Valley eller Cape South Coast i Sydafrika. Men gör Bourgogne verkligen världens bästa vita vin?

Det finns vitt vin som är riktigt, riktigt bra. Vitt vin från hela världen, från Chile till Österrike, Ungern till Nya Zeeland. Vitt vin med massor av härlig ursprungskaraktär, med inslag av vulkanisk jordmån från Etna eller tropiska frukter, ek från USA, krusbärstoner och svarta vinbär från Nya Zeeland eller vitt vin med en lätt spritsig karaktär från norra Portugal.

Och så finns det vitt vin från Bourgogne.

Världens i särklass bästa vitvinsdistrikt. Eller? 

Jo, det är det. Här är högstanivån högre än någon annanstans. Och bland vinmakare världen över, de främsta, de som sätter kvalitet i första rummet, är Bourgogne också en självklar referens. Ju närmare deras viner påminner om det vita vinet från östra Frankrike, desto nöjdare är de.

Ibland kan man bli närmast lite generad när det står en av världens främsta vinmakare och pratar om sitt vita vin på Chardonnay, nöjd som få, stolt, och plötsligt säger, möjligen i förbifarten:

– Vinet vi precis provat misstas ofta för a white burgundy, en vit bourgogne.

Vinet är ju precis lika fantastiskt utan den jämförelsen. Men nej då, Bourgogne ska in överallt, även om man befinner sig på andra sidan jorden, i Hawke’s Bay på nyzeeländska Nordön eller Monterey i Kalifornien, USA. 

Bourgogne är den otvivelaktiga stjärnan. Där bland annat distriktet Meursault står för en mycket tydlig stil med markerad fatkaraktär och massor av stenfrukt.

Samtidigt har vinbönderna i området haft ungefär 1000 år på sig att skapa sitt egenartade, exklusiva vin. Det var då munkarna i området började kategorisera vingårdarna utifrån bästa-läge, grand cru. Men man har samtidigt inte släppt på kvalitetsutvecklingen. Man vet vilken unik situation man befinner sig i. Och vet att förvalta den.

Redan på 800-talet nådde det vita vinet från Bourgogne viss berömmelse på ett lite oväntat vis. En stor del av anledningen ska ha varit att kejsaren Karl den Stores fru beordrade vinbönderna att odla mer Chardonnay och producera mer vitt vin i området. Hon stod nämligen inte ut med att se rödvinsfläckarna i sin mans ymniga, vita skägg.

Ser vi till dyraste viner världen över, läs mest eftertraktade, är det nästan alltid vita viner från Bourgogne som återfinns på vitvins-listan. Lagringsbarhet, unik ton, tydligt ursprung, små volymer, prestigeproducenter bakom flaskorna och närmast löjligt komplex karaktär är den föga välhållna hemligheten. Men det är ingen som kan göra det bättre.

Och för sin goda smaks skull. För vi får inte tappa bort vad som egentligen är vinets viktigaste uppgift: att vara gott. Där är det ingen som slår Bourgogne. Heller.

Men behöver allt vara dyrt?

Nej, det är en vanlig missuppfattning. För ett tiotal år sedan var det många vinsnobbar som hävdade att en bourgogne måste kosta över 400 kronor för att smaka ”Bourgogne”. Men herregud, ju mer vi betalar, desto godare är vinet. Det krävs ju inte direkt en nobelpristagare för att förstå. 

Men det går att hitta riktigt bra viner för en betydligt lägre summa, vita viner som har just den där karaktären som gett Bourgogne den kultstatus distriktet har.

Och det är där vi ska börja. Med ett glas svalt chardonnay från Bourgogne i glaset. En middag, levande ljus. Smörstekt piggvar på tallriken. Lite pressad potatis. Några grönsaker. Citrussyrlig sås.

En perfekt början på ditt nya liv.

Vinliv tipsar!

Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay

Vitt vin på kultdruvan Chardonnay från franska Bourgogne, något som borgar för kvalitet.

Vinet har en fin karaktär av gröna äpplen, frisk ton, fin balans med citrustoner, mineral känsla, lite kola, aningen brynt smör i druvtypisk ton.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en ångkokt torsk som serveras med puré på sojabönor och slungad potatis med lätt citrussyrlig sås till. Eller bara som det är, alternativt till några tunna skivor lufttorkad skinka.

Johan Franco Cereceda

Nr 70303 • 119 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.