Publicerat 21/6 - 2021

Grillat är godast – med bästa vintipset

Att grilla har närmast blivit en nationalsport i Sverige. Bästa redskapen, vassaste grillen och finaste styckdetaljerna. Vem vinner?

Nu står han där, den svenske mannen och grillar. Vänder på steken, vet exakt när den ska plockas av, vilken styckdetalj som ska vila och vilken som ska få ännu lite mer färg. Redskapen i japansk keramik, en grillgaffel av senaste snitt, grillförklädet i läder och en hamburgarpress gör grillandet till en lyx.

Eller har det gått för långt?

Möjligen, om prylarna hamnat i fokus definitivt. Men om råvaran och tillbehör istället är i centrum, då allt som det ska vara. 

Nu älskar vi dessutom att grilla mer än kött. Det är fisk, grönsaker, skaldjur, frukt… ja till och med sockerkakan lägger vi idag på grillen.

Samtidigt får vi inte glömma vad vi ska dricka till. Eller så vänder vi på steken och låter vinet bestämma.
Låt oss säga att vi köper en låda med sex flaskor appassimento på Primitivo-drivan från Italien… Vad ska vi då lägga på grillen?

Vinliv har tre riktigt, riktigt bra förslag:

Entrecôte som serveras med bakad potatis (på grillen)v som serveras med en krämig röra med massor av vitlök och persilja.

Vilthamburgare som serveras med klassiska tillbehör och pommes på sötpotatis och tryffelmajonnäs att dippa i.

Ribs som förkokats, marinerats med sweetchili, vitlök, salvia och persilja, och sedan läggs på en riktigt het grill. Serveras med e enkel sallad.


Vinliv tipsar!

Aristocratico Appassimento Salento 2020

Riktigt härlig låda med sex flaskor kanonvin på druvan Primitivo från klacken i Italien, sommarens grillvin.

Smakrikt rött med massor av frukt, mjuka tanniner, inslag av solvarma körsbär, björnbär, lite sötlakrits, lång eftersmak som passar perfekt till en rad grillade rätter.

Det här vinet dricker jag gärna till grillat kött, vilthamburgare, entrecote, ryggbiff, ribs som allt serveras med pommes på sötpotatis eller bakad (på grillen) potatis med vitlöksröra.

• 599 kr