Därför är vissa människor rädda för vin

Att ha en fobi innebär en irrationell rädsla för särskilda objekt, personer, aktiviteter eller situationer – ja, i princip vad som helst. Människan tycks kunna utveckla fobier för allt möjligt, vissa saker mer förståeliga (enligt många) än andra. 

Några av de mest vanliga fobierna är rädsla relaterad till socialt umgänge och offentliga platser, att kräkas, flyga, trånga utrymmen och spindlar. 

Skräckslagen inför sommeliern

En mer ovanlig fobi är rädslan för lukter (osmofobi). Illaluktande ting är det gissningsvis få som tycker om, men föreställ dig att du räds för lukterna som fyller rummet när maten du nyss beställt tillagas eller att du skräckslaget spärrar upp ögonen när sommeliern ber dig lukta och smaka på vinet som just hällts upp… 

Eller ännu värre. Du räds för självaste vinet! Detta kan väl inte vara möjligt, tänker du säkert nu. Drycken som bringar många så mycket glädje och ro. Men jo, fobi för viner är visst en grej och denna kallas oenophobia.

Ångest vid tanken på vin

Rödvin, vitvin, rosévin, vinflaskor, spillt vin eller blotta tanken på vin – oavsett hur en person med oenophobia kommer i kontakt med vinet kommer den säkerligen drabbas av ett paralyserande, irrationellt beteende. Personer som diagnostiserats med oenophobia kan även drabbas av olika ångestsymtom som skakningar, hög puls och andningssvårigheter. 

Exakt vad som frammanar denna fobi är inte säkert. Möjligen kan den vara förknippad med en rädsla för att intag av vinet skulle orsaka bristande självkontroll eller alkoholintoxikation, vilket, fy och skam, skulle kunna resultera i en och annan spya. 

Paralyserande rödvinsskam

En annan tanke är att fobin snarare beror på den paralyserande rädsla vilken kan orsakas av rädslan för att välja fel vin vid viktiga sammankomster och event, vilken i sin tur skulle kunna resultera i förnedring och skam.

Hur som helst, oenophobia är helt klart något man önskar ta avstånd ifrån. Vilken dryck skulle annars fylla glaset till osten, köttet, eller den goda chokladtryffeln? 

Skatta dig lycklig och drick medan du kan!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.