Äntligen dags för vinauktion!

Det är lite som ett för tidigt vårtecken, att Systembolagets vinauktioner sätter igång. Nästa vecka är det säsongens första. Men redan imorgon kan du ladda ner vinlistan. Visste du förresten hur mycket det dyraste auktionsvinet gick för 2021?

Systembolaget har i samarbete med Bukowskis arrangerat ett flertal spännande vinauktioner. Vin tycks det finns en masse i de svenska hemmen, och det verkar heller inte finnas tecken på att intresset för auktionen svalnar. Snarare tvärtom.

Och snart är det dags igen. Den 28 februari till 2 mars kan vi lägga onlinebud på både vinrariteter och sprit från olika delar av världen. Vinliv tog därför tillfället i akt att ställa några snabba frågor till Johan Blanche, värderingsansvarig på Dryckesauktionerna.

Vin för 224 000 kronor flaskan

Vilka områden har överraskat dig mest under 2021?

‒De starka regionerna är samma som tidigare, alltså Champagne, Italien med Piemonte och Super tuscans samt Bordeaux och Bourgogne. Känns nästan som det är lite brist på Bordeaux nu när intresset verkar ha kommit tillbaka för området. Sedan märks en kraftfull prisökning av de allra dyraste objekten på Champagne och Bourgogne-sidan.

Vad hade ni för toppnotering för enskild flaska 2021?

‒2021 fick vi rekord för enskild helflaska med en Romanée-Conti årgång 2018 som landade på 224 000 kronor för köparen.

Italienska viner över snittpriserna

Hur står sig priserna för Systembolagets auktion i förhållanden till internationella vinauktioner?

‒För vissa kategorier ligger vi över i snitt som Champagne och vissa italienska viner. På prestigesidan skulle jag säga att vi nu ligger i paritet med internationella auktioner. Det känns som att marknaderna i världen alltmer närmar sig varandra med ökad digitalisering, enklare transporter som bland annat beror på pandemin.

Vad ser du för trender på auktionssidan 2022?

‒Jag tror vi ser framför oss fortsatt ökande priser på i toppen och på mer ’vanliga’ viner. Intresset för småskalighet fortsätter öka.

Brett register på auktionsvinerna

Till sist, vilka viner skulle du gärna se mer av på Systembolagets auktion?

‒Vi har länge haft ett ovanligt brett register av ursprung med viner från många håll världen om man jämför med internationella auktioner. Jag som själv är vinentusiast tycker det roligt att upptäcka nytt så gärna ännu fler områden. Vi har under 2021 exempelvis sett viner från Jura och röda tyska spätburgunder av hög kvalitet vilket är roligt.

För mer info, gå in på:

https://www.bukowskis.com/systembolaget.se

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.