Åter dags för Systembolagets vinauktioner

Äntligen sätter vinauktionerna igång. Redan på fredag den 27 kommer katalogen ut till höstens första auktion. För det gäller att vara förberedd. Aldrig har vinauktionerna varit så intressanta som nu. Vinliv förklarar varför.

Första, andra, tredje… såld för 120 000 kronor till mannen i blå kavaj…  

Jodå, pengar finns när det kommer till rare wine, alltså viner som är så unika att det kanske bara finns enstaka flaskor kvar. Och som folk väljer att betala över 100 000 kronor för. 

Det är dags för vinauktionerna igen, Systembolaget som samarbetar med Bukowskis och som sedan flera år sker online. Kanske mer demokratiskt så, men en smula tråkigare. Den stora fördelen är ju att alla kan bjuda, att man kan göra det i hemmamiljö och att man inte riskerar att dras med i en budgivning där man kanske skulle ha sagt stopp efter de inledande buden. Men det finns – faktiskt – viner i alla prisklasser, från några hundringar och uppåt.

Borta är snobbstämpeln

Att köpa vin på auktion, eller annan dryck för den delen, har blivit mycket vanligare. Borta är snobbstämpeln även om det är övervägande män i 50+ med god inkomst och blå kavaj med snusnäsduk i fickan som dominerar scenen. Men åldern förskjuts neråt och fler vinälskare köper vin för att ge bort eller bjuda sig själv vid någon festlighet.

I Sverige är detta dessutom ett bra komplement eftersom Systembolaget av princip inte säljer äldre viner, trots monopol med allt vad det borde innebära. Så då hänvisas vi till auktion eller onlineförsäljning på utländska sajter, med monopolets goda minne.

Satsa på drickfärdiga viner 

För att köpa vin på auktion är kul! Man kan få unika viner, äldre årgångar och dessutom vin från olika håll i världen. Det viktiga är att veta varför man vill köpa vinet och vad jag ska med det till. Många viner är ju redan drickfärdiga efter många års lagring, så det är bara att hitta ett speciellt tillfälle för att öppna den flaskan. Och det kan ju inte vara så svårt.

Nu på fredag den 27 augusti släpps alltså första katalogen. Frankrike dominerar men det finns godbitar både från Italien, USA, Spanien och fler andra vinländer. Så det är bara att kryssa för de man vill ha och sätta ett maxtak.

För mer info, gå in på:

https://www.bukowskis.com/systembolaget.se

Bild: Bukowskis

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.