Här är de mest populära vinländerna i Sverige

Triss i klassiker i topp. Det är precis så det är enligt Systembolagets nya statistik över de mest populära vinländerna i Sverige. Frågan är hur länge Italien får behålla sin plats som ohotad etta…

Vin går i trender. Nu är det vin från Piemonte, tidigare rött kraftigt från Veneto, innan dess bubbel och så Sydafrika, förstås. Dessförinnan Rioja och låååångt innan dess lantviner…

Ja, listan kan göras hur lång som helst men faktum kvarstår: plötsligt tycker många av oss vin från samma område, på samma druva, från samma producent.

Vin för varje säsong

Och så har vi säsong. Under sommaren (kommer ni ihåg?) har vi ju fullkomligt bälgat i oss rosa viner från hela världen, företrädesvis Provence i södra Frankrike. Nu byter vi så sakteliga om till vitt till skaldjur och snart rött till kött, vilt och ostbrickan.

En sak verkar emellertid vara som det alltid har varit, i alla fall det senaste decenniet. Italien i topp när det kommer vinförsäljning på Systembolaget. Här händer inte mycket.

Och ohotad etta är…

Ohotad etta och när det kommer till rött, en närmast obegripligt stor dominans, närmare fyra av tio flaskor rött som säljs på det folkkära monopolet är från apenninska halvön. 

Efter Italien kommer de andra. Två klassiker högst upp, Frankrike som tvåa och Spanien som trea. Men med en bråkdel av försäljningen.

Fråga är hur länge till…

Sveriges populäraste vinländer på Systembolaget (marknadsdel inom parentes) första halvåret 2021.

1. Italien 26,9 %

2. Frankrike 15,3 %

3. Spanien 12,8 %

4. Sydafrika 9,2 %

5. Australien 6,4 %

6. Chile 6,0 %

7. USA 5,5 %

8. Portugal 5,1 %

9. Tyskland 3,8 %

10. Argentina 2,9 %


Vinliv tipsar!

Ecoltura Spago

Rött, soldränkt vin från Apulien i södra Italien på de lokala druvsorterna i hållbart box-format. Perfekt till bästa pastan!

Mustigt, solvarmt rött vin med kryddiga toner, smakintensivt, medelfylligt med både mocka och kakao, mjuk strävhet som ger vinet en fin balans.

Det här vinet dricker jag gärna till en smakintensiv pastarätt, gärna med grillad aubergine och soltorkade tomater eller till en vegetarisk gryta med massor av örter.

Nr. 50386 • 259 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.