Sveriges bästa roséviner enligt svenska vinkritiker

Inte en dag för sent. För nu börjar den riktigt, riktigt stora säsongen för rosévin. Och som vi längtat efter en vår som förvandlades till vinter. Men nu kan vi ta oss ett glas med gott samvete. Glöm bara inte maten. Rosévinets bästa vän.

Här är vinerna som Sveriges vinkritiker röstat fram som de mest prisvärda i tävlingen Nordic Wine Challenge. Vinliv har provsmakat och ger – som alltid – bästa mattipset till varje vin.

Puy Chéri Syrah Rosé, 2021, nr 2209, 79 kr

Riktigt trevligt rosévin i den mer lättdruckna stilen från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Vinet har en lättsam karaktär, inslag av örter, apelsin, röda bär, smultron och med fin balans. Perfekt på takterrassen med chips med vinägersmak.

Ecologica La Pluma Rosé, 2020, nr 2197, 89 kr

Överraskande rosa vin från Penedès i nordöstra Spanien, cava-land. Här hittar vi inslag av exotisk frukt, vit persika, mandarin, passionsfrukt, kryddor, fräschör i mjukt fruktig, frisk stil. Perfekt till lite spanskt kallskuret som chorizo, manchego och fuet.

Zenato San Benedetto Rosé, 2020, nr 51424, 129 kr

Kul nyhet från Veneto i nordöstra Italien från en av toppegendomarna i området. Ett vin med karaktär, friskt, mycket friskt, inslag av både körsbär, citruszest, örter och röda bär som vinbär och jordgubbar. Gott till teriyakimarinerad tonfisk.

Pizzolato Prosecco Rosé Brut Organic, 2020, nr 81317, 99 kr

Rosa bubbel från Veneto under reglementeringen för Prosecco, nyhet sedan 2021. Ett lättsamt bubbligt vin med viss fruktsötma, inslag av jordgubbar, körsbär, hallon, liten mandelton och en medellång eftersmak. Perfekt som välkomstskål eller till en sallad på kyckling eller lax.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut, nr 7781, 139 kr

Crémant från Bourgogne, alltså tillverkat på en andra jäsning på flaska. Härlig balans i vinet, fräschör, liten mjukare ton, elegant, inslag av vitt rostat bröd, smördeg, röda bär, vinbär, vildhallon i mycket fin balans. Perfekt till en grillad lax, till klassisk tartar på lax eller varför inte en burgare på lax?

Pol Roger Brut Rosé, 2015, nr 77071, 649 kr

Förförisk champagne från ett av de ledande och mest klassiska husen i området, Pol Roger. Ett vin med härlig komplex karaktär, frivolt, charmigt med mogna smultron, brioche, smördegskakor, fruktigt, röda äppeltoner, friskt och en elegant längd med mineraliska inslag. Stort! Och fantastiskt lyxigt till en Toast Skagen med extra löjrom på topp.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.