Klassiskt område som fortfarande levererar storskaligt. Både rött och vitt. Och sött. Men den godaste är att alltid lufta en flarra röd bordeaux, servera i stora glas och ha en riktigt god matbit till. Den synergin går inte av för hackor.
Château Fourcas-Borie 2018
Nr 91125 • 259 kr
Kul med ett Merlot-baserat rött från västra sidan om Bordeaux och med 10 procent Petit Verdot. Välbalanserat med zestig ton, inslag av både röda bär, svarta vinbär, fat, espressokaffe, örter, mörka plommon i mycket ursprungspräglad stil.
Supergott till en grillad flankstek som serveras med rostade paprikor och citron.
Château Belgrave 2015
Nr 3925 • 399 kr
Ett riktigt härligt rött vin. Lite old school med tydlig mognadston och fatkaraktär, vaniljsötma med choklad, kaffe, svarta vinbär, tapenade i en sällsamt integrerad och balanserad stil. Lång, härlig eftersmak.
Perfekt till en gryta på oxkind – slow food. Serveras såklart med potatismos med lite tryffel.
Château Rahoul Vignobles Dourthe, 2019
Nr 90629 • 198 kr
Jodå, vitt finns och det kan vara alldeles underbart, som denna blandning på omkring 70 procent Sémillon och resterande Sauvignon Blanc. Lyxigt fruktigt med inslag av rabarber, nötter, mandel, physalisfrukt, citron, gula plommon och med lång eftersmak i fylligare stil.
Perfekt till en grillad hälleflundra som serveras med rostad palsternacka och citron.
Château Tanesse 2019
Nr 3157 • 150 kr
Synnerligen prisvärt men så kommer vinet också från Cadillac, mer känt för sina söta viner. Rött torrt, drickvänligt i balanserat drickfärdig stil (men lufta ändå!) och med inslag av choklad, kaffe, fat, svarta vinbär och skogspromenad.
Servera till grillade korvar och en sallad med vita bönor och citron.
Haut-Médoc Giscours 2019
Nr 92534 • 299 kr
Klassisk blandning på omkring 60 procent Cabernet Sauvignon och resterande Merlot. Välpaketerat i ursprungstypisk ton med inslag av mörk kakao, humidor, kaffe, vaniljsötma, vässad blyertspenna, svarta vinbär, skogsbär, svamp och liten mineralisk ton i lång eftersmak. Lagra upp till tio år.
Lufta några timmar och servera till en smörstekt oxfilé på nöt från Galicien. Servera med rotfruktsgratäng.