Bästa rosébubblet på Systembolaget

Nu har Sveriges ledande vinskribenter bestämt sig: här är det avgjort bästa rosébubblet på Systembolaget. Perfekt nu när sommaren börjat på allvar. Vinliv har provat och tipsar om bästa maten till.

Den vintyp som ökar mest är inte rosévin som man kanske kan tro. Det är inte heller bubbel, vilket egentligen borde vara en självklarhet. Nej, faktiskt varken eller. What? Det finns en anledning. 

Det segment som fullkomligt lyfter internationellt är nämligen rosébubbel, alltså rosévin med bubblor i alla former, från champagne, crémant och cava via österrikiska Schilcher tillverkat på Blauer Wildbacher till argentinska lyxvarianter och sedan slutet 2020 prosecco rosé.

Vinliv har provat de bubblande rosévinerna Sveriges vinexperter anser vara bäst. Och satt härlig sommarmat till. Bon ap!


Charles de Fère Rosé Brut, nr 75350, 69 kr

Oj vilket prisvärt vin, från Frankrike på den mycket udda druvblandningen Cinsault, Tempranillo, Grenache, Sciacarello och Bobal.

Mycket bärig smak, röda bär, smultron, hallon, röd mango, jordgubbar, blodgrape i överraskande fin komposition och fin balans. Medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag kylskåpskallt på balkongen med en riktigt bra bok som sällskap, eller till lite kallskuret, chorizo, salsiccia och en enkel mozzarellasallad.

Rotari Rosé 2015, nr 7701, 129 kr

Närmast klassiskt italienskt bubbel på svenska marknaden från Trentino-Alto Adige i nordöstra Italien och tillverkat på Chardonnay och Pinot Noir.

Supertrevligt bubbel i mycket lättdrycken allround stil med inslag av både lingo, smultron, liten brödighet, mogen apelsin och bra avslutande balans.

Det här vinet dricker jag gärna till en pizza med löjrom (!), lite lufttorkad skinka eller till en grillad tonfisk som serveras med en puré på sötpotatis och parmesan.

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut, nr 7471, 319 kr

Galet god champagne från mindre känd egendom men med riktigt bra viner där detta är på 100 procent Pinot Noir, världens bästa druva för rosa vin.

Friskt uppiggande, fräscht med härlig frukt, röda bär, hallon, brioche, smultron och en efterhängsen, aptitretande syra i fin balans med lätt minerala inslag i eftersmaken.

Detta vin dricker jag hellre än gärna till en grillad hälleflundra som serveras med grillad sparris, en vitvinssås med lite crème fraîche och rosépeppar i klassiska vitvinsglas.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.